Test-oversigt: Plæneklipper
Her er de 2 bedste plæneklipper til din have

Vi er partnerfinansieret. Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores partnere. Artiklen er derfor sponsoreret. Bemærk, artiklens årstal er, hvornår artiklen er opdateret, og ikke nødvendigvis et udtryk for, hvornår produkterne er testet. Læs mere

7 Produkter analyseret
2 Bedste valgt
UDARBEJDET AF EKSPERTER Bag Bedste10 er et specialiseret hold af eksperter indenfor forbrugsgoder, hvis fornemmeste opgave er at give dig den bedste vejledning til at finde det bedste produkt til dit behov.

I denne test af plæneklippere får du:

 • En grundig gennemgang af markedets bedste plæneklippere, der alle har klaret sig godt i diverse, uvildige tests.
 • En overskuelig liste over de bedste plæneklippere på markedet, hvor du let kan finde din favorit.
 • En række gode råd til, hvordan du kan få et bedre resultat når du klipper græsset.

 

Bemærk venligst: I denne plæneklipper test har vi ikke selv testet de forskellige produkter her på bedste10.dk – vi har i stedet samlet testresultaterne fra en lang række grundige tests. Ud fra disse har vi samlet et overskueligt overblik over de bedste plæneklippere på markedet, således at du ikke selv behøver, at gennemlæse alle testresultaterne på egen hånd – valget må du dog selv tage!

Redaktionens anbefalinger

Stiga Combi 48 S

 • Topscorer - Forbrugerrådet Tænk

Har du en større villagræsplæne på 1000 kvadratmeter eller mere, er benzin-græsslåmaskinen stadig det bedste bud, hvis arbejdet skal klares hurtigt og effektivt. Stiga Combi 48 S er noget af det bedste på markedet i øjeblikket i mellemklassen. Prisen er fornuftig, og Stiga er et sikkert og velkendt valg gennem mange år, når det handler om klassiske benzindrevne plæneklippere.

Bedste pris: (Produktet er udgået) hos (Produktet er udgået)

Gå til forhandler

Mere om Stiga Combi 48 S

Stiga Combi 48 S er da også kåret som topscorer hos forbrugermagasinet Tænk.dk, og det er der mange gode grunde til: Du får blandt andet en velkørende motor med ydelse på 2200 Watt med 2900 omdrejninger pr. minut, en god tankvolumen på 0,75 liter og et robust stålskjold.

SPECIFIKATIONER

 • Robust
 • Hastighed: 3,6 km/t
 • 5 klippehøjder
 • Stor klippebredde
 • 60 liters græsopsamling

En robust benzinmotor vejer en del, og det gælder også for Stiga Combi 48 S, der med stålskjold og komplet montering vejer 34 kilo. Det er en del at skulle skubbe rundt med manuelt, men det skal du heldigvis heller ikke.

Modellen er nemlig selvkørende med en passende tophastighed på 3,8 kilometer i timen. Så din opgave består kun i at styre maskinen. De store rillede baghjul på kuglelejer sikrer en let og ubesværet fremdrift, og det ergonomiske håndtag giver dig de bedst mulige arbejdsforhold. Håndtaget kan desuden klappes sammen, så maskinen ikke fylder for meget i garagen eller haveskuret under opbevaring.

Om græsset skal være langt eller kort er en smagssag. Men ønsker du græsplænen stedsegrøn, skal den ikke klippes helt i bund. Det styrer du naturligvis selv med Stiga Combi 48 S, der frit kan indstilles til fem forskellige klippehøjder.

Med Stiga Combi 48 S får du en solid klippebredde på 46 centimeter, og du slipper for at skulle gå helt så mange omgange, som det er tilfældet ved mindre plæneklippere. Vælger du at bruge den medfølgende græsopsamler, er der heldigvis plads til hele 60 liter, så tømning er ikke nødvendig ret tit. Du behøver ikke spekulere over det, for en smart indikator lader dig vide, når opsamleren er fuld.

Alternativt kan du også vælge at køre uden græsopsamler. Her kan du vælge mellem multiklip eller almindeligt bagudkast. Ved multiklip kan du sagtens lade det afklippede græs blive liggende. Det falder ned mellem de eksisterende græsstrå og formulder. På den måde bevares plænens næring bedst muligt, og du behøver ikke gøde så ofte. Det er både nemt og miljøvenligt.

Se priser og tilbud på Stiga Combi 48 S


MAKITA DLM431Z

Plæneklipperen fra Makita med navnet DLM431Z er en batteridrevet skubbeplæneklipper. Det smarte ved en batteridrevet en af slagsen er, at du kan lade det op efter endt brug, og så er den hurtigt klar til, når græsset bliver for langt igen.

Bedste pris: 3.050,00 hos Proshop.dk

Gå til forhandler

Mere om MAKITA DLM431Z

Ved en benzindrevet skal du sørge for at påfylde brændstof, før maskinen kan køre. Og ved en eldrevet plæneklipper skal du hele tiden være opmærksom på at have den lange ledning bag dig, så den ikke bliver klippet over. Som det sidste tager du også et miljørigtigt valg med en batteridrevet græsslåmaskine.

Batteri og oplader er ikke inkluderet ved køb, så det skal du være opmærksom på at anskaffe dig, før du kan bruge plæneklipperen.

SPECIFIKATIONER

 • Batteridrevet plæneklipper (ekskl. batteri og oplader)
 • Areal: 500-1000 m2
 • Opsamler kapacitet: 50 l
 • Klippebredde: 50 cm
 • 13 forskellige klippelængder mellem 25-75 mm

Makitas DLM431Z plæneklipper har fået tildelt et par forskellige funktioner, der lige giver det ekstra, og som måske bliver afgørende, når du skal vælge din maskine. For det første har græsslåmaskinen overbelastningsbeskyttelse på motoren. Den beskytter altså kort sagt sig selv mod at komme til at arbejde for hårdt og brænde sammen. Den funktion sikrer dig, at du har din plæneklipper i så mange år som muligt.

Når batteriet mangler nye kræfter, er der en integreret lampe, der giver besked på plæneklipperen. Så er det let at holde trit med, hvornår den skal i stikkontakten, og hvornår du blot kan stille den ud i garagen til næste klipning.

En anden smart feature er muligheden for at indstille forskellige klippehøjder. Du kan altså selv vælge, om dit græs skal helt i bund, når du er ude med plæneklipperen. Det kan også være, dit æstetiske øje siger, at du gerne vil have lidt mere længde på, så græsset ikke bliver for trimmet at se på. Klippehøjden kan justeres mellem 25 og 75 millimeter i 13 forskellige positioner.

Selvom det er en batteridrevet maskine, kan den nå det overvejende stort areal. Plæneklipperen kan nå mellem 500 og 1000 kvadratmeters græsareal. Det præcise areal afhænger af køretid og batteri, og derfor kommer man ikke tættere på et helt nøjagtigt estimat.

Ligeledes har opsamleren en god kapacitet på 50 liter. Med andre ord kan du altså klippe en del græs af, før der er behov for at tømme beholderen. Denne monteres og afmonteres let på selve maskinen.

Se priser og tilbud på MAKITA DLM431Z


Forskellige typer af plæneklippere

 • Der findes flere forskellige overordnede typer af plæneklipper, og det er gældende for:
 • Håndskubber
 • Elektrisk plæneklipper med ledning
 • Elektrisk plæneklipper med batteri
 • Benzinplæneklipper
 • Robotplæneklipperen

 

Hånskubberen er meget old-school, og den har ikke noget behov om strøm, benzin eller lignende for at kunne fungere. Den sætter blot krav til at blive skubbet af ganske almindelig håndkraft. Håndskubberen er en såkaldt cylinderklipper, hvilket også er en metode, der er benyttet på mange nyere typer af plæneklippere. Græsklipning med cylinder giver en særdeles flot klipning af græsset, og det gør, at græsplænen kommer til at se meget pæn ud. Håndskubberen egner sig dog ikke specielt godt, hvis græsset er blevet langt, hvorfor det kræver, at man ofte kan slå græsplænen, hvis man insisterer på at gøre det med håndskubber. Derudover skal man også have for øje, at det kræver en del fysisk aktivitet, da håndskubberen kun bevæger sig, når man bruger egne kræfter på at få den i fremdrift. En håndskubber kan anbefales til græsplæner på op til 100 kvadratmeter. Græsslåningen kan blive for omfattende med en håndskubber, såfremt man har en større have.

Har man ikke ønske om en håndskubber, kan det være en fordel med en elektrisk plæneklipper med ledning. Denne starter altid, såfremt den er koblet til strøm, mens vedligeholdelsen også er minimal. Driften er også meget billig. Lydniveauet er også særdeles lavt, hvilket også er en fordel, hvis man bor i et område med mange naboer og lignende, således man ikke generer for meget, når man slår græsset. Det kan dog være udfordrende og besværligt, at man skal have koblet en ledning til plæneklipperen, da man derved skal tage mange hensyn til denne under græsslåningen.

En batteridrevet plæneklipper besidder mange af de samme kvaliteter og funktioner som den elektriske plæneklipper med ledning. Forskellen er dog, at man ikke skal have udfordringer med en ledning under græsslåningen. Her skal man dog blot sørge for at oplade batteriet, når det er nødvendigt, således plæneklipperen er klar næste gang, græsset skal slås.

Hvis man gerne vil udenom ledninger, batterier og lignende er en benzindrevet plæneklipper en særdeles god løsning. Den skal fyldes op med benzin, når det er nødvendigt, hvilket kan gøres, inden man skal bruge den, hvormed man ikke er afhængig af, at man har husket at sætte batteriet til ladning. En plæneklipper med benzinmotor har også lidt mere kraft i sig, hvorfor den også kan køre en hel del hurtigere, slå højere græs og håndtere græsplæner med et stort areal. Med en plæneklipper med benzinmotor skal man dog også være opmærksom på, at der er vedligeholdelse i forbindelse med olieskift, eventuelt skift af tændrør, rensning af luftfilter og lignende.

En ny og meget populær plæneklipper er robotplæneklipperen. Denne slår græsset helt selv og sørger selv for at holde græsset nede hele tiden. Denne type af plæneklipper vil dog oftest være en smule dyrere end nogle af de andre varianter, men her skal man også huske de forskellige fordele, der er forbundet med at have en robotplæneklipper. Man slipper for at skulle tænke på græsslåningen, men alligevel har man altid en flot nyslået græsplæne, mens vedligeholdelsen også er minimal i forhold til mange andre varianter.

Klippebredde og kapacitet

Uanset hvilken type af plæneklipper, man end måtte vælge med at vælge, er klippebredden og kapaciteten vigtige parametre at holde et øje på. Klippebredden er netop den bredde af græs, som den givne plæneklipper kan klippe på et enkelt træk. Jo større klippebredde den givne plæneklipper har, jo større vil kapaciteten også være. Har man en stor have, er det vigtigt at finde en plæneklipper med en stor klippebredde, således man hurtigere kan få klippet græsplænen uden at skulle gå ekstra ture med plæneklipperen. Har man en mindre have, kan det være en fordel med en mindre maskine, da det kan være lettere at komme til på små områder med en mindre plæneklipper. Med en plæneklipper, der er for stor til en lille have, kan man få problemer med at manøvrere rundt og få slået græsset pænt. Det er også vigtigt at have øje for, hvis man vælger en robotplæneklipper, og robotplæneklipperens kapacitet vil også oftest stå eksplicit i produktbeskrivelsen.

Hvilken modeltype skal jeg så vælge?

Til den mindre have på op til 400 kvadratmeter kan vi helt klart anbefale enten batterimodellerne eller de elektriske modeller. De batteridrevne plæneklippere giver høj komfort, men er lidt dyrere i indkøb. Dertil kommer, at batteriet ikke holder evigt, hvorfor indkøb af nyt batteri også skal med i budgettet efter nogle år. Omvendt slipper du for besværet med ledninger.

Til den lidt større have op til 1000 kvadratmeter, anbefaler vi, at batterimodellen i de fleste situationer fravælges. Her står valget først og fremmest mellem de elektriske- og de benzindrevne modeller, og begge løsninger er udmærkede. Om du vælger det ene eller det andet, afhænger af personlige præferencer.

Til den store græsplæne på over 1000 kvadratmeter vil du som regel være bedst tjent med en benzin-græsslåmaskine. Her kan du typisk få maskiner med en stor klippebredde, som gør arbejdet mere effektivt. Det er også typisk benzin-modellerne, der kan tilbyde egen fremdrift, og det kan være en fordel, når plænen er ekstra stor. Alternativt kan du vælge en robotplæneklipper eller en havetraktor.

Tænk.dk har også en udmærket artikel med tips til, hvad du skal være opmærksom på, før du vælger. Læs eventuelt artiklen her.

Hav også fokus på klippebredden, før du vælger:

Græsslåmaskinens klippebredde er en lidt overset faktor, når der skal vælges græsslåmaskine. Men faktisk er det en af de vigtigste egenskaber ved den enkelte maskine. Det kan du læse mere om i denne artikel, hvor det nærmere forklares, hvorfor klippebredden er så afgørende.

Essensen er, at du normalt vil gå med en nogenlunde konstant fart, når plænen klippes. Klipper græsslåmaskinen kun i 30 centimeters bredde, tager klipningen typisk dobbelt så lang tid, som hvis du havde en stor klippebredde på 60 centimeter.

En stor klippebredde er med andre ord altid en fordel, men den kommer dog med visse omkostninger. Eksempelvis bliver græsslåmaskinen dyrere, og den vil typisk også veje mere. Det gælder med andre ord om at finde et passende kompromis. Til små græsplæner kan du sagtens nøjes med relativt små klippebredder, mens effektiv klipning af den store græsplæne normalt kræver lidt ekstra klippebredde.

Hvilket mærke skal man vælge?

Som for alle andre varer er plæneklipper-mærket ikke nødvendigvis afgørende. Det enkelte mærke kan have både gode og mindre gode modeller i udvalget. Typisk overlever de gode modeller, mens de mindre gode hurtigt skiftes ud igen. Holder du dig til de mærker og modeller, der er medtaget i denne artikel, kan du dog være ret sikker på at få en plæneklipper, du bliver glad for, og som holder i mange år.

I Danmark har det svenske Stiga-mærke gennem mange år været kendt indenfor ”have-kredse”, og der er heller ingen tvivl om, at de producerer gode produkter. Du finder flere eksempler i gennemgangen ovenfor.

Det svenske Forbrukerrådet foretog dog i 2014 en grundig statistisk undersøgelse af testresultaterne fra det svenske forbrugermagasin Råd & Rön (en pendant til danske Tænk.dk), og her viser det sig, at plæneklipperne fra Bosch faktisk gennemsnitligt hører til blandt de allerbedste mærker. Du kan læse mere om undersøgelsen her.

Resultatet stemmer i øvrigt ganske godt overens med vurderingen fra danske Tænk.dk, der ikke lægger skjul på, at Bosch-plæneklipperne hører til blandt deres favoritter.

Vedligehold din plæneklipper, så den holder længere

Plæneklipperen er som regel ikke helt billig, og derfor skal den helst kunne holde en årrække. Helt afgørende for holdbarhed og performance er dog en korrekt vedligeholdelse. Læs eventuelt mere hos Tænk.dk, der har en god guide til, hvordan plæneklipperen serviceres efter endt sæson. Selve vedligeholdelsen kan også alternativt ske i foråret ved sæsonens start. Det er indgangsvinklen hos eksempelvis Samvirke og Bolius, som også har mange gode råd til vedligeholdelse.

Benzin-plæneklippere kræver mest vedligehold

Det er først og fremmest benzin-motoren, der kræver vedligeholdelse. Så vælger du en batteri-eller elmodel, slipper du væsentligt nemmere.

For alle modeller gælder det dog, at det ikke er godt, hvis græsrester sætter sig fast på indersiden af skjoldet. Det blokerer blandt andet for optimalt luft-flow og dermed ydeevnen. Det betyder øget belastning på motoren, og selv om den måske klarer sig på trods, medfører det under alle omstændigheder øget energiforbrug og slitage på motoren ved både benzin- og eldrevne modeller. Løbende rensning sommeren igennem er bedst, men i alle fald bør du enten ved sæsonstart eller -afslutning foretage en grundig rengøring.

Sørg for skarpe knive

Også skarpe knive er en forudsætning for effektiv ydelse uanset plæneklippertype. Du kan sagtens selv afmontere skæret og skærpe/slibe med en fil, elektrisk slibesten eller vinkelsliber. Alternativt er det også noget du kan få gjort hos eksempelvis en butik med speciale i græsslåmaskiner. Om du sliber ved sæsonafslutning eller til foråret er ligegyldigt, blot du sørger for, at kniven altid er skarp.

Har du mange sten eller lignende på græsplænen, kan det desuden være nødvendigt med flere slibninger undervejs i sæsonen. Oplever du, at klipningen går mere trægt end normalt, kan det være tegn på, at en slibning vil være gavnlig.

Er klingen blevet meget beskadiget og fået hakker efter f.eks. påkørte sten, bør du i stedet for at slibe dem, købe en ny klinge til plæneklipperen. De fås hos de fleste have- og plæneklipperforretninger, ligesom du kan købe dem på nettet.

Jævnlig vedligehold og overvintring af benzin-plæneklipperen

Ud over rengøring og slibning, kræver hverken batteri- eller elplæneklippere yderligere vedligehold. Har du derimod en benzindreven plæneklipper, skal motoren vedligeholdes jævnligt. Filtre til benzin og luft skal renses eller udskiftes med jævne mellemrum, og der skal også skiftes olie. Fremgangsmåden er forskellig fra model til model, så find brugsanvisningen frem, eller send maskinen til service hos en fagmand.

Et klassisk problem er vand i benzinen. Fænomenet kan let opstå vinteren over, hvor frost og skiftende temperaturer kan danne kondensvand i benzintanken. En blanding af benzin og vand fungerer rigtig dårligt for de fleste motorer. Gør det derfor til en vane at tappe benzinen af tanken, før plæneklipperen kommer i garagen om efteråret. Alternativt fås specielle benzintyper, der kan modstå dannelsen af kondensvand, og der fås også forskellige additiver med tilsvarende virkning.

Kan du klare dig på norsk, er der også gode tips og råd at hente hos Dinside.no, som også kommer ind på, hvordan du bedst lader batterierne overvintre, hvis du er så heldig at have en batteri-plæneklipper.

Korrekt pleje af græsplænen

Selv den bedste og mest effektive plæneklipper kan ikke give dig en flot og grøn græsplæne, hvis plænen ikke har det godt. Den skal blandt andet gødes og vandes. En af de vigtigste tommelfingerregler er i øvrigt, at du ikke bør klippe plænen helt i bund. Græsset er jo trods alt levende planter, og hvis de ikke får lov til at skyde og gro, bliver de stressede. Så klip aldrig græsset kortere end 3 centimeter.

Er du for hård ved plænen, får mosvækst også bedre betingelser, og det er noget, mange haveejere døjer med. Et godt eksempel er dette brevkasseindlæg fra Havenyt, hvor en haveejer får masser af gode tips til både mosbekæmpelse og korrekt pasning af plænen. Der er også masser af tips at hente til både forebyggelse og bekæmpelse af mos i græsplænen hos blandt andre Gartneriet.dk og Bolius.

Hvis du har overvejet en robotplæneklipper i stedet, så anbefaler vi at du læser vores robotplæneklipper test. I denne artikel har vi samlet de bedste robotplæneklippere på markedet. Du kan se hvilke modeller eksperterne anbefaler, samt du kan læse hvad du bør opmærksom på når du køber en ny robotplæneklipper

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme