Topmadrasser – fuld købeguide (2020)

Your sleep can be the sweetest dream or the meanest nightmare, and much of this is determined by the bed you sleep in. On average, we spend about eight hours each night in dreamland – equivalent to about a third of our lives – and our sleep has a major impact on our health, our mood and our performance during the day.

In the quest to achieve the best sleep, there are many people who opt for a top mattress for their bed. If you are also looking for a top mattress, or would like to know more about these mattresses, then you have come to just the right place. We guide you through the jungle, tell you about the top mattresses that have performed best in tests, and help you know what to pay before you buy.

Indholdsfortegnelse

Arctic Rullemadras – kogeægte og tophygiejnisk brugerfavorit

Arctic Rullemadras – kogeægte og tophygiejnisk brugerfavorit

Testresultater for Arctic Rullemadras

Arctic Rullemadras hører til blandt de populære valg hos brugerne, der fremhæver den gode kvalitet som et af de tungtvejende højdepunkter. Noget af det, der også gør denne variant unik, er den høje hygiejne, idet den er kogeægte og har Øko-Tex 100-certifikatet. Derudover får man høj valuta for pengene, for prisen er lav.

Om Arctic Rullemadras

Arctic Rullemadras vil være et godt valg for den forbruger, der ønsker en god model til en overkommelig pris. Den måler 140 x 200 centimeter, og der findes kraftige elastikker i hvert af hjørnerne, hvilket gør det lettere at holde den på plads.

Rullemadrassen er fremstillet af 100 procent bomuld med 500 gram bomuld per m2. Dermed danner den et godt og åndbart lag oven på hovedmadrassen. Den skåner hovedmadrassen i sengen og optager det meste af den fugt, som den sovende afgiver i løbet af natten. Dette afledes, så søvnen ikke forstyrres.

Der er som nævnt fokus på hygiejnen og miljøet, og da den både kommer med Øko-Tex 100-certifikatet og er kogeægte, er den også særdeles velegnet til allergikere. Den kan vaskes på 80 grader.

Derfor skal du vælge netop denne madras

 • Budgetvenlig
 • Hygiejnisk og kogeægte
 • Øko-Tex 100-certifikat
 • Holdes let på plads af kraftige elastikker
 • 100 procent bomuld
 • Velegnet til allergikere

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

ProSleep topmadras – anbefalet af Soveland

ProSleep topmadras – anbefalet af Soveland

Testresultater for ProSleep topmadras

ProSleep topmadras er en topmadras af virkelig god kvalitet, som bidrager til en god og jævn søvn på mange områder – blandt andet idet den er kemikaliefri og skabt af afkølende latex. Denne madras anbefales af Soveland og er en af de meget populære produkter i sortimentet.

Om ProSleep topmadras

ProSleep topmadras er måske ikke den billigste variant på markedet, men til gengæld får man høj kvalitet. Denne model består blandt andet af en 5 centimers latex-kerne i konstruktionen, og latex har flere godgørende evner, når det kommer til søvnen: For det første tilpasser dette naturmateriale sig efter kroppens kurver, og det giver mest mulig støtte.

Støtten gør, at kroppens mest udsatte områder (hoved, nakke og skuldre især) får den bedst mulige komfort, som fremmer nattesøvnen.

For det andet er latex et afkølende materiale, som betyder, at klimaet i sengen vil blive til den kølige side. Har man tendens til at svede, vil en topmadras af latex være det oplagte valg, da latex hurtigt afleder sveden og holder kroppen afkølet.

ProSleep topmadras har derudover et miljøvenligt og antibakterielt betræk, der kan tages af, og Øko-Tex 100-certifikatet betyder, at produktet er frit for kemikalier. Fastheden er medium.

Derfor skal du vælge netop denne madras

 • Skabt med latex
 • Leverer optimal støtte til kroppen
 • Giver et køligt klima i sengen
 • Afleder hurtigt sved
 • Øko-Tex 100-certificeret
 • Antibakterielt betræk

Unikka rullemadras – Drømmelands budget-favorit

Unikka rullemadras – Drømmelands budget-favorit

Testresultater for Unikka rullemadras

Unikka rullemadras er en af populære modeller i den budgetvenlige kategori hos den store sengeforhandler Drømmeland. Især skal den fremhæves for at være skabt af god kvalitet, der fremmer sundheden samt muligheden for at kunne vælges i flere størrelser. 

Om Unikka rullemadras

Unikka rullemadras er skabt til at beskytte resten af sengen og hovedmadrassen samtidig med, at den også bidrager til komfort og miljø. Den er fremstillet i 100 procent bomuld, hvilket giver en meget slidstærk kvalitet, der kan anvendes i mange år.

Den lave pris til trods leveres der stadig et godt produkt, som er vaskbart ved 60 grader – derfor er madrassen nem at holde hygiejnisk og ren. Dertil er den Øko-Tex 100-certificeret, hvilket er forbrugerens garanti for, at den er fremstillet under ordentlige forhold og uden kemikalier. På grund af dette certifikat kan man roligt anvende den til sart hud eller mindre børn, som skal skånes, og den er tillige fordelagtig til allergikerens seng.

Herudover er den udstyret med elastikker i hvert hjørne, som gør den let at holde på plads – også under urolig søvn.

Derfor skal du vælge netop denne madras

 • Prisvenlig favorit hos Drømmeland
 • Kan fås i flere størrelser
 • Skabt i 100 procent bomuld
 • Slidstærk
 • Har Øko-Tex 100-certifikat
 • Elastikker i hvert hjørne

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

CLIMA temperaturregulerende rullemadras – giver den mest optimale sovetemperatur

CLIMA temperaturregulerende rullemadras – giver den mest optimale sovetemperatur

Testresultater for CLIMA temperaturregulerende rullemadras

CLIMA temperaturregulerende rullemadras er en af de populære modeller hos Drømmeland med sin evne til at levere den mest optimale søvntemperatur til den sovende. Den kommer med unikke plantefibre, der sørger for dette, og derfor er der rift om den hos Drømmeland.

Om CLIMA temperaturregulerende rullemadras

CLIMA temperaturregulerende rullemadras’ mest iøjnefaldende egenskab er dens indbyggede plantefiber-baserede teknologi, som kan regulere varmen og kulden i sengen. Det betyder, at man ikke ligger for koldt om vinteren, og at der ikke bliver for varmt om sommeren. Her er tale om Cell Solution træfibre fra skovbrug, der er tilsat rapsolie, som ligger til grund for denne teknologi.

Processen fungerer ved, at de indbyggede Cell Solution Klimafibre optager overskydende varme, og når temperaturen falder, så afgives den absorberede varme igen. 

Selve produktet er fremstillet af helt naturlige fibre uden kemikalier, og derfor er her også tale om et miljøvenligt valg, der er velegnet til allergikere. Modellen er yderligere fremstillet i 100 procent bomuld, som giver en blød og rar følelse, og så måler den 200 x 90 centimeter.

Derfor skal du vælge netop denne madras

 • Kan regulere temperaturen
 • Varmer om vinteren
 • Køler ned om sommeren
 • Unik Cell Solution træfibre
 • 100 procent kemikaliefri bomuld

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Temprakon Zone Downtopper – populær luksus-madras hos Drømmeland

Temprakon Zone Downtopper – populær luksus-madras hos Drømmeland

Testresultater for Temprakon Zone Downtopper

Temprakon Zone Downtopper er et af de mest populære luksusvalg hos den store danske sengeforhandler Drømmeland. Her er tale om en opgraderet og topmoderne rullemadras, der kommer med flere features, som bidrager til en bedre søvn. 

Om Temprakon Zone Downtopper

Temprakon Zone Downtopper vil være et godt valg, hvis man som forbruger leder efter en god rullemadras, der kan mere end blot være et beskyttende lag over hovedmadrassen. Denne er nemlig en luksus-variant, der er med til at gøre søvnen bedre:

Det gør den ved blandt andet at være temperaturregulerende. Dette betyder, at modellen via den unikke Temprakon-teknologi selv kan mærke, om kroppen er varm eller kold. Er den varm, frigives en kølende effekt og omvendt, hvis den er kold.

Herudover er den også fugtregulerende, og det betyder, at den afleder den fugt, som kommer i løbet af natten fra kroppens naturlige sved. Til sammen giver alt dette et bedre klima, som fremmer den gode søvn.

Selve madrassen er fremstillet i 100 procent bomuld.

Temprakon Zone Downtopper fås i flere størrelser og kan vaskes på 60 grader. I modsætning til flere andre varianter må denne tillige tørretumbles.

Derfor skal du vælge netop denne madras

 • Luksus-model
 • Temprakon-teknologi
 • Er temperaturregulerende
 • Er fugtregulerende
 • Af 100 procent bomuld
 • Kan tørretumbles

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Baby Matex Carpathia Madras – 5 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser

Baby Matex Carpathia Madras – 5 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser

Testresultater for Baby Matex Carpathia Madras

Baby Matex Carpathia Madras hører til blandt brugerfavoritterne, for her modtager den en topscore på 5 ud af 5 stjerner. Brugerne er dermed rigtig glade for dette produkt, som de fremhæver for dens høje kvalitet.

Om Baby Matex Carpathia Madras

Baby Matex Carpathia Madras er skabt til den forbruger, der ønsker at give sit barn den bedste søvn. Den har modtaget det fornemme Øko-Tex-certifikat, der er forbrugerens garanti for, at den både er fri for kemikalier, og at den er blevet fremstillet under ordentlige forhold.

Den kommer yderligere til en fornuftig pris, og der gives meget kvalitet for pengene. Madrassen er nemlig ergonomisk designet for en komfortabel søvn for barnet, således at den støtter de områder af kroppen, som har mest brug for det.

Dertil har den en massagefunktion, der bidrager til stimulering af barnets søvn, og herudover findes der ventilationsriller og forstærkede sider. Ventilationsrillerne øger luftcirkulationen og sikrer en lettere bortledning af den fugt, som barnet afgiver i løbet af natten.

Derfor skal du vælge netop denne madras

 • Brugerfavorit 
 • Godt valg til barnet
 • Øko-Tex-certifikat
 • Fin pris
 • Massagefunktion
 • Ventilationsriller

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Hoppekids Madras ECO Dream

Hoppekids Madras ECO DreamThe mattress is made for children and for parents who want to give their children the very best. Every detail is thought of, which is why it is created in Denmark with environmentally friendly materials. In addition, it is also approved with the Swan label, which means that it is hypoallergenic.

The mattress cover consists of bamboo fibres on the outside. Inside, there’s thermould. This way you always get the best possible sleep with this mattress. This cover can be washed at 60 degrees, so you can always keep it clean.

Perfect choice for kids

This mattress is as designed for children as it is hypoallergenic so you don’t expose your child to unpleasantness.

It is made with Waterlily foam, which gives a good an airflow. In this way, it creates the best sleeping climate for the child. This means that the child avoids having it too hot or too cold.

When you receive the mattress, it is recommended that you wait 48 hours to use it. This is so that the foam can develop after transport. That way, you’ll be sure to get the most out of the mattress.

Therefore, choose this particular mattress:

 • Has the Swan label (hypoallergenic)
 • Made for children
 • Waterlily for best comfort
 • 9 cm high
 • God luftventilation

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

1.538,00 DKK
1.679,00 DKK

Visco AIR Memory Foam – one of the best with memory foam

Test results for this top mattress

Testfabrikken.dk have named this particular mattress as one of the very best with memory foam on the market in these years. This is mainly due to the fact that it forms according to the body, provides optimal support and reduces pain and discomfort. Moreover, it is incredibly good at directing heat away from the mattress during the night, which is important for a large group of people who doze off for hot nights.

To Visco AIR Memory Skum

You get an incredibly nice comfort, especially due to the 6 cm pressure-relieving foam core, which perfectly moulds to your body, ensuring you intelligent and ergonomic support throughout the night. This makes it particularly ideal for those who suffer from muscle or joint pain (for example, sore back, neck or lower back).

The mattress has a smart breathable cover, which swells for nice ventilation and heat dissipation. The cover is also removable and washable, so you can easily throw it in the washing machine at 60 degrees. This mattress is also crazy folk tinge already, and has one impressive score after another, and has been reviewed by over 800 people. The mattress is designed and developed in Denmark and you get a full five-year warranty on it.

Therefore, choose this particular mattress:

 • One of the very best mattresses with memory foam
 • Pressure-relieving foam core for optimal all-night comfort
 • Breathable cover that ventilates all night
 • Removable and washable cover
 • An incredibly held top mattress (based on 800+ reviews)
 • Five-year warranty

Latex Prestige topmadras

Testresultater for denne topmadras

Denne madras blev udvalgt som en af de syv bedste topmadrasser af testfabrikken.dk, og særligt var testpanelet vilde med den usandsynligt gode støtte, og det faktum at den er aldeles allergivenlig.

Om Latex Prestige topmadras

Denne topmadras har en lækker kerne af latex, som er et af de mest allergivenlige og holdbare materialer at fremstille en madras i. Desuden er betrækket AEGIS-behandlet, hvilket betyder at det er særdeles allergivenligt. Betrækket er desuden aftageligt og kan vaskes i en almindelig vaskemaskine ved 60 grader.

Madrassen har en ganske høj densitet, som betyder at du får en god støtte, uanset din vægtklasse. Densiteten er et begreb, som dækker over, hvilken modstand madrassen giver. Og denne madras med en densitet på 70 kg/m3, giver dig en individuel tilpasning for optimal komfort. Latexen er fast men elastisk, hvilket giver dig en behagelig, jævn og lækker overflade at ligge på.

Derfor skal du vælge netop denne madras:

 • Utrolig god støtte fra den gode latexkerne
 • AEGIS-behandlet og særdeles allergivenlig
 • Aftageligt og vaskbart betræk
 • Høj densitet for individuel tilpasning
 • Fast men elastisk madras for optimal overflade

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Split latex Topmadras – bedst til elevationssengen

Testresultater for denne topmadras

Denne topmadras er blandt de absolut bedste bud på en komfortabel og skøn madras til dig, som har en elevationsseng. Forbrugermagasinet anbefaler netop denne madras på grund af det solide og faste liggeunderlag og det åndbare materiale, som giver dig optimal sovekomfort. 

Om Split latex topmadras

Der er ingen grund til at gå på kompromis med sin topmadras, blot fordi du ejer en elevationsseng. Netop derfor er denne madras helt ideel. Den har en totalhøjde på 7 cm, og en lækker kerne af latex, som sikrer dig god allergivenlighed og desuden en holdbar madras. Madrassen er ventilerende, hvilket betyder at du får mere behagelige nætter hele året rundt, og desuden kan du tage betrækket af og vaske det efter behov. Sidst men ikke mindst er madrassen OEKO-TEX certificeret for din sundhed, og du får hele fem års garanti, når du vælger denne madras til din seng.

Derfor skal du vælge netop denne madras:

 • Bedst til elevationssengen
 • Åndbart materiale for optimal ventilering hele året
 • Lækker latexkerne for holdbarhed og allergivenlighed
 • Aftageligt og vaskbart betræk
 • OEKO-TEX certificeret
 • Fem års garanti

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Wonderland Classic Topmadras – tør, behagelig og blød afrunding

Testresultater for denne topmadras

Forbrugermagasinet anbefaler netop denne skønne madras fra Wonderland af to helt fundamentale årsager. For det første giver den sengen en optimalt blød afrunding, og for det andet så transporterer betrækket helt automatisk uønsket fugt væk fra madrassen, så du kan sove tørt og rart på selv varme nætter.

Om Wonderland Classic topmadras

Med denne topmadras får du 3 cm pulse naturlatex, som giver dig en absolut behagelig og blød overflade på din seng. Madrassen er betrukket med ”quick dry” tekstil, som sikrer virkelig effektiv afledning af fugt, og gør at madrassen holder sig tør og behagelig hele natten. Det er særligt praktisk for dig, som har tendens til varme nætter.

Betrækket på denne madras kan i øvrigt nemt tages af og vaskes i en almindelig vaskemaskine ved 60 grader.

Derfor skal du vælge netop denne madras:

 • Utrolig behagelig og blød afrunding til din seng
 • Kerne af pulse naturlatex
 • Betræk med ”quick dry” tekstil for effektiv fugtafledning
 • Aftageligt betræk
 • Vaskbart betræk

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 

Norland Luksus Latex – antibakteriel og ventilerende

Testresultater for denne topmadras

Hos senge-testeren var de særligt begejstrerede for denne model, da den yder et optimalt fast underlag, og altså ”skubber tilbage”, når du ligger på den. Derfor er den et optimalt supplement til en lidt for blød seng. Desuden ventilerer den godt, så den er fint egnet til varme nætter.

Om Norland Luksus Latex

Med denne madras får du (næsten med garanti) en utrolig god nattesøvn. Det skyldes særligt, at madrassen er hele 10 cm høj og desuden ventilerende, hvilket betyder at du er sikret optimal komfort hele vejen igennem – også på de varmeste sommernætter.

Madrassen er antibakteriel og kan minimere antallet af bakterier i sengen, hvilket giver dig en god og hygiejnisk seng at sove i. Det organiske betræk er fremstillet i vævet bambus, som er et herligt naturmateriale til netop en topmadras, og desuden er betrækket vaskbart.

Norland Luksus Latex er desuden OEKO-TEX 100 certificeret, som betyder at du som forbruger er sikret et produkt, som ikke er skadeligt for dit helbred. 

Derfor skal du vælge netop denne madras:

 • Lækker latexkerne for utrolig komfort
 • Ventilerende for afbalancerede og behagelige nætter
 • Antibakteriel
 • Betræk med vævet bambus
 • Vaskbart betræk
 • OEKO-TEX 100 certificeret
 • 10 cm høj

Mayan Green topmadras – udnævnt som bedst i test

Testresultater for denne topmadras

Denne madras er som skræddersyet til den kræsne kunde, som særligt vægter økologi og klima foruden en uovertruffen nattesøvn. Senge-testeren.dk udnævnte uden at tøve netop denne topmadras som deres testvinder på grund af de utroligt mange gode kvaliteter, du får med, når du køber netop denne madras; heriblandt at det er den mest behagelige og bedste allergivenlige madras på markedet netop nu.  

Om Mayan topmadras

Mayan topmadrassen har en 6 cm 100% naturlig kerne i latex, som er med til at gøre den usandsynlig komfortabel at ligge på. Den har en høj elasticitet og yder en utrolig komfort og støtte hele natten igennem. På grund af det intelligente materiale, egner denne topmadras sig godt til alle personer på tværs af vægtklasser.

Madrassen har et naturligt fyld, og betrækket er fremstillet af FSC-certificerede træfibre. FSC står for Forest Stewardship Council, og er en non-profit organisation, som sikrer at produkter fremstilles i henhold til miljømæssig og social ansvarlighed. Med denne madras får du således et produkt, som garanterer dig en helt allergivenlig nattesøvn. Desuden er denne madras fuldkommen økologisk og desuden CO2 neutral. Madrassen er, med andre ord, både god for dig og for planeten.

Derfor skal du vælge netop denne madras:

 • Udnævnt som bedst i test
 • 6 cm tyk latexkerne
 • Elasticitet og støtte for ekstra god komfort
 • 100% økologisk madras
 • CO2 neutral
 • Allergivenlig madras

Cloud Latex topmadras – utrolig valuta for pengene

Testresultater for denne topmadras

Denne topmadras har charmet sig ind på testpanelet, netop fordi den tilbyder virkelig god komfort for pengene, og er således et rigtig godt bud på en madras til dig, som ikke har et ubegrænset budget, men heller ikke ønsker at gå på kompromis.

Om Cloud Latex topmadras

Denne variant er den mest elastiske, bløde og støttende latexvariant, og giver dig altså en virkelig skøn komfort hele natten – også hvis du er typen, der vender dig flere gange. Madrassen er fremstillet via en metode, som kaldes vulkanisering, hvor materialet forarbejdes ved høje temperaturer, hvilket resulterer i en utroligt ensartet cellestruktur. Det giver god komfort!

Betrækket er aftageligt og vaskbart og er desuden AEGIS-behandlet, hvilket betyder at det er allergivenligt på en bedre måde end mange andre gode madrasser. Sidst men ikke mindst er der hele fem års garanti på køb af denne topmadras.

Derfor skal du vælge netop denne madras:

 • Virkelig eminent kvalitet til prisen
 • God komfort med den elastiske, bløde og støttende latexkerne
 • Fremstillet med vulkanisering for homogen cellestruktur
 • Aftageligt og vaskbart betræk
 • AEGIS-behandlet
 • Fem års garanti

Norland Eksklusiv Latex – anbefalet for det intelligente design

Testresultater for denne topmadras

Norland Eksklusiv er blevet anbefalet af Forbrugermagasinet på grund af både sin lækre og komfortable kerne af latex, men særligt også for sit smarte design, som giver dig både en sommer- og en vinterside for optimal tilpasning på tværs af alle årstider.                

Om Norland Eksklusiv Latex topmadras

Madrassen er lidt højere end andre topmadrasser, og giver dig hele 8 cm ekstra på din seng. Den gode latexkerne giver dig optimal støtte og komfort hele natten igennem, og som noget ganske revolutionerende så har denne madras både en vinterside og en sommerside, som betyder at den er designet til at tilpasse sig årstidernes skifte.

Med denne madras får du samtidig optimal ventilation for en uovertruffen komfort hele året rundt. Det er særligt praktisk for dig, som har det varmt eller sveder meget om natten. Madrassen er desuden OEKO-TEX certificeret, hvilket er din garanti for et produkt, som ikke er sundheds- eller helbredsskadende. Det giver god ro og tryghed til at sove bedre om natten. Og med i prisen får du også fem års garanti!

Derfor skal du vælge netop denne madras:

 • Intelligent design med sommerside og vinterside
 • Hele 8 cm i totalhøjden
 • Lækker kerne af latex
 • Ventilerende for optimal sovekomfort
 • OEKO-TEX certificeret
 • Fem års garanti

Memory Foam topmadras – udnævnt som bedst til prisen

Testresultater for denne topmadras

Denne madras har vundet en særlig plads i mange madrastesteres hjerter, netop fordi den performer på alle de rigtige parametre samtidig med, at den er virkelig prisvenlig. Her får du nemlig en lækker kerne af memory foam (som former sig efter din krop), og desuden har denne madras essentielle komfortmæssige kvaliteter, som er umulig at slå til denne pris.

Om Memory Foam topmadras

Madrassens højde er hele 7 cm, så du er sikret god komfort, når du udstyrer din seng med denne top. Netop denne madras er rigtig ideel for personer med fysiske lidelser som for eksempel rygsmerter, til ældre mennesker, og til personer som sover let. Den støttende kerne af memory skum gør nemlig, at sengen bevæger sig minimalt, når du vender dig i løbet af natten. Samtidig holder denne type madras også godt på varmen, og er god for dig som har tendens til at fryse om natten. Betrækket på denne madras kan desuden nemt vaskes, så du altid kan holde din madras ren efter dine egne standarder. Sidst men ikke mindst har du hele fem års garanti på denne madras.

Derfor skal du vælge netop denne madras:

 • Udnævnt som bedst til prisen
 • Memory skum for særlig god komfort
 • Hele 7 cm høj
 • Holder på varmen
 • Fem års garanti

Hvad er en topmadras og hvad gør den?

En topmadras er den øverste madras på en seng, og den er karakteriseret ved at være tyndere end basismadrasserne (typisk springmadras eller boksmadras). I langt de fleste tilfælde vil en topmadras have en totalhøjde på fem til ti centimeter.

Topmadrassen udgør den overflade, som du ligger på om natten, og den sikrer en behagelig sovestilling, og kan i mange tilfælde gøre søvnen bedre, dybere og mere uforstyrret end i en seng, som ikke har en topmadras.

Følger der en topmadras med, når jeg køber en seng?

En topmadras købes oftest separat, når du køber en seng – i hvert fald hvis du blot køber en boxmadras seng. Køber du en kontinentalseng, følger der typisk en topmadras med som det øverste lag, som altså ligger over springmadras og boxmadras. I mange tilfælde kan du dog til en vis grad være med til at skræddersy din kontinentalseng og selv være med til at vælge, hvad de forskellige lag af madrasser skal bestå af (for eksempel en boxmadras med pocketfjedre og skum og en topmadras med latex). Derfor er det stadig godt at have en grundlæggende basisviden om topmadrasser, selv hvis du vælger denne sengetype.

Rigtig mange danskere vælger dog den mere simple løsning med en boksmadras med enten sengestel eller ben på og så en topmadras øverst. På denne måde kan de nemlig helt selv få lov til at sammensætte de forskellige lag i sengen efter behov. Dette kan du med fordel også overveje, så du får den seng som bedst muligt passer til dig og dine behov. 

Er en topmadras vigtig?

En topmadras er det øverste lag i sengen, og derfor det primære lag, som du har kontakt med, når du sover. Derfor mener mange også, at netop topmadrassen udgør det vigtigste lag i sengen overhovedet. En topmadras kan nemlig i vid udstrækning være med til at øge den samlede komfort ved sengen, og i dag findes der et enormt utal af topmadrasser som er specifikt udarbejdet med henblik på at passe til forskellige sovemønstre, kropsformer, vægtklasser, komfortniveauer og meget mere. På den måde er det denne madras, som du i største omfang kan tilpasse til dine behov.

En topmadras er desuden en rigtig god tilføjelse til din seng, da den i høj grad forlænger din sengs levetid, idet du undgå at slide direkte på de primære lag i din seng. Du kan derfor potentielt købe mange ekstra års levetid på sin seng ved køb af en topmadras. 

En topmadras er desuden en smart investering, fordi det typisk er den billigste del af din seng overhovedet. I mange tilfælde koster en topmadras kun et par tusinde kroner, og er altså væsentligt billigere af købe, hvis du gerne vil give din seng nyt liv.

God søvn giver bedre helbred

God søvn er utroligt vigtigt for, at vi fungerer i løbet af dagen. Du har måske oplevet perioder i dit liv, hvor du ikke sov særligt godt eller havde forstyrret eller fragmenteret nattesøvn, og hvis det er tilfældet, ved du også hvilke indvirkninger søvnmangel kan have. Det er både dårligt for vores humør og vores præstationsevner, men kan faktisk også være direkte skadeligt for helbredet:

Øko-Tex-certifikat

Mange oplever, at de får en langt bedre og mere stabil soverytme, når de anskaffer sig en topmadras. Det skyldes blandt andet, at topmadrassen yder den ekstra støtte og komfort, som tillader dig flere timers dyb søvn. Samtidig hjælper mange topmadrasser dig også til at ligge mere hensigtsmæssigt i dine sovestillinger, så du ikke belaster din krop forkert, mens du sover.

Hvilket materiale skal min topmadras være lavet af? 

Topmadrasser fremstilles i mange forskellige materialer, og de primære der findes på markedet i dag, er lavet i enten skum og latex. Herunder kan du læse lidt om de forskellige materialer, og bliver klogere på, hvilken topmadras du er på udkig efter.

Topmadrasser i koldskum og purskum

Topmadrasser som er fremstillet i purskum eller koldskum vil oftest være de billigste på markedet, og de kan i mange tilfælde erhverves for en meget favorabel pris. Til gengæld er de ikke af så høj kvalitet og bliver også hurtigere slidte.

En af de helt store ulemper ved en madras af skum er, at den ikke afleder varme overhovedet. Det er på den måde en rigtig dårlig madras, hvis du for eksempel har tendens til varme nætter. En topmadras af skum vil kun gøre hede sommernætter endnu mere ulidelige.

En anden vigtig ulempe ved en topmadras er, at den ikke yder støtte til din krop, mens du sover. Det betyder samtidig også, at du ikke kan forbedre din sengs hårdhed med en topmadras af skum – her skal du i stedet have fat i en anden type topmadras. 

Den primære fordel ved topmadrasser af skum – og samtidig årsagen til at der sælges så mange – er den lave pris. Det er uden tvivl den billigste type madras på markedet overhovedet.

Topmadrasser i memory skum

Der er dog en helt særlig type af skummadras, som er noget helt for sig: Det er de populære topmadrasser, som er fremstillet i memory skum. Denne type madras er lavet med det, som hedder viskoelastisk skum, som gør at madrassen former sig efter din krop, når du sover. Det er således en topmadras, som yder dig utrolig god støtte, og aflaster din krop på de punkter, hvor du lægger det meste af din vægt. Med en topmadras af memory skum er du således sikret, at din seng ikke giver dig ømme muskler og led, hvilket andre typer senge kan gøre. I en dårlig seng risikerer du nemlig at synke sammen ned i madrassen, så der kommer uhensigtsmæssigt meget vægtbelastning på enkelte områder af din krop.

Den unikke sammensætning af materialet i madrasser med memory skum gør, at den føles dejlig blød at ligge på, men samtidig giver din krop al den nødvendige støtte og komfort, du skal bruge for at sove behageligt og uforstyrret hele natten.  

Topmadrasser i latex

Et andet rigtig godt valg, når det kommer til din øverste madras, er latex. En latex topmadras har nemlig mange af de sammen kvaliteter og egenskaber, som en madras af memory skum har. En topmadras i latex vil ofte føles lidt tungere end en madras i memory skum, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, og mange danskere foretrækker faktisk at sove på den lidt fastere latexkerne, fordi den netop giver et stabilt og fast underlag.

Desuden er latex et naturmateriale, som betyder at den er mere allergivenlig end andre typer af madrasser, hvilket mange danskere sætter stor pris på. Ofte falder valget på en topmadras af latex netop fordi det er et naturligt produkt, som er miljøvenligt og samtidig allergivenligt. Dog skal du være opmærksom på, at du kan have en allergisk reaktion over for netop denne type topmadras, hvis du lider af latexallergi.

Madrasser i latex har også den uovertrufne fordel, at de er virkelig gode varmeafledere. Faktisk er de væsentligt bedre end madrasser af skum, og det er derfor relevant for dig at overveje en latexmadras, hvis du døjer med varme nætter. I disse tilfælde vil netop denne type madras kunne gøre en stor forskel for din søvnkvalitet. En latex topmadras føles nemlig ofte langt mere tør og behagelig at ligge på – selv på en lummer sommerdag. Sidst men ikke mindst holder latexmadrasser ofte utroligt længe, så du kan have glæde af din topmadras i mange år fremover.

Hvilken topmadras er bedst?

På trods af de kvalitative forskelle i topmadrassernes indhold og materiale, er det ikke lige til at pege på en ubetinget vinder. For det hele handler nemlig om, hvad du skal bruge madrassen til. For at finde den topmadras, som er bedst til dig, er du nødt til at overveje, hvilke behov du har. Det første du bør overveje er, hvem madrassen primært skal benyttes af.

Herunder følger en guide til, hvilke ting du skal overveje alt afhængig af, hvem der hovedsageligt skal bruge topmadrassen. 

Bedste topmadrasser til babyer og småbørn

Til helt små børn – altså babyer og småbørn – anvender de fleste mennesker topmadrasser fremstillet i koldskum eller purskum. Disse madrasser bruges både i vugger, barnevogne og lignende og er særligt populære på grund af deres billige pris, som også gør dem overkommelige at udskifte, når barnet vokser fra dem, eller hvis der skulle komme babymos, savl eller andre ting på madrassen. Netop af disse årsager er det også en stor fordel at anskaffe en madras, hvor betrækket kan tages af og vaskes. Af de to skumtyper anbefales koldskum over purskum, da det ånder langt bedre og derved giver det bedste soveklima.

Af sikkerhedsmæssige årsager anbefales det at købe en relativt hård topmadras til en baby, således at barnet ikke ved et uheld kan få gravet næsen ned i overfladen, når det vender på maven. Her kan særligt en blød madras resulterer i åndenød, hvilket potentielt kan være farligt.

For barnets helbreds skyld er det som tommelfingerregel altid en god idé at kigge efter naturmaterialer, og ikke blot gå efter det allerbilligste på markedet. Et godt stempel at kigge efter er OEKO-TEX 100 standarden, som sikrer at produktet ikke udgør en fare for barnets sundhed og helbred.

Bedste topmadrasser til børn og unge

For at finde den bedste topmadras til dit barn eller en ung voksen, er det vigtigt at holde et par sundhedsmæssige faktorer in mente. Sundhedsstyrelsen anbefaler nemlig, at børn ligger på et fast, men ikke hårdt underlag, når de sover. Dette skyldes særligt musklernes udvikling, som skal have gode forudsætninger under barnets søvn – og det får de bedst på et fast underlag.

Problemet med mange almindelige spring- eller boxmadrasser er, at fjedrene først aktiveres ved en vis belastning (typisk omkring 50kg eller derover), og derfor får mange børn ikke nok ud af at ligge på en almindelig seng. I værste fald kan det betyde, at når de ligger på siden, så synker skuldre og hofter ikke tilstrækkeligt ned i sengen, og så ender dit barn med at ligge med en rygsøjle, som ikke er lige, hvilket kan give rygproblemer senere i livet. Dette gør topmadrassen endnu vigtigere.

Det anbefales som udgangspunkt at finde en topmadras af enten memory foam eller latex til børn. Mange forældre foretrækker latex, da det er mere allergivenligt og desuden er bedre til at aflede varme, hvilket måske særligt er en fordel for de lidt ældre børn eller unge voksne, som er begyndt at svede mere om natten. Desuden foretrækker mange forældre i dag at købe topmadrasser i naturmaterialer, som er bedre at ligge på i forhold til allergi og astma. Sidst men ikke mindst anbefales det også at købe en topmadras, hvor betrækket kan tages af og vaskes i almindelig maskinvask. Det gør det langt lettere at opretholde en god hygiejne i sengen, selv over en længere årrække.   

Bedste topmadrasser til voksne

Når det kommer til at skulle vælge topmadrasser til voksne, er det lidt mere kompliceret. Her spiller mange personlige præferencer nemlig ind, og dem skal du selvfølgelig tage højde for, når du vælger en topmadras til dig selv. Der er dog et par gode faktorer at overveje, når du skal finde den bedste madras til en voksen person.

Når du skal finde en god topmadras, er du (desværre) nødt til at tænke over din vægt, for at finde frem til den rette. Madrassens hårdhed bestemmer nemlig, hvor god en støtte du får, og dette spiller direkte sammen med din egen kropsvægt. Som udgangspunkt er det således, at du skal have en lidt blødere madras, hvis du vejer under 75kg. Vejer du mellem 75kg og 95kg, skal du have fat i en topmadras med en medium til fast hårdhed, og vejer du over 95kg skal du gerne anskaffe dig en madras med en fast eller ekstra fast hårdhed. Dette betyder dog ikke, at du skal ligge på et hårdt og ubehageligt underlag – madrassen kan sagtens føles blød under dig, men det vigtige er at den yder den nødvendige støtte og modstand til din krop, når du sover.

Bedste topmadrasser til ældre

Når vi bliver ældre, er det også en god idé at tilpasse vores senge herefter. Kroppen ændrer sig nemlig hele livet, og når vi kommer til alderdommen, er vores søvn bestemt ikke blevet mindre vigtig.

Mange ældre mennesker foretrækker en topmadras, som er lavet af memory skum. Dette skyldes især, at denne type madras former sig efter kroppen, og tilpasser sig de sovestillinger, som du foretrækker at ligge i. Desuden giver de god støtte i forhold til slidte eller ømme led og muskler, og kan få den måde være ideelle til at give den nødvendige støtte, som mange personer oppe i årene foretrækker, når de sover.

På en topmadras af memory skum er det i øvrigt begrænset, hvor meget sengen bevæger sig, når du vender dig i løbet af natten. Dette kan være medvirkende til en dybere og mere uforstyrret søvn.

Et stort antal ældre mennesker vælger i dag at investere i en elevationsseng, da disse senge gør indstigning og udstigning langt nemmere. Er du den heldige ejer af en elevationsseng, kan du med fordel finde en topmadras, som passer til denne, for eksempel Split latex topmadras fra sengetid.dk, som vi nævnte længere oppe i artiklen.

Bedste topmadrasser til personer med fysiske lidelser

Alt for mange danskere døjer med fysiske lidelser som for eksempel ondt i ryggen, ondt i nakken eller ømhed i muskler og led. Mange mennesker som lider af disse fysiske skavanker har i forvejen problemer med at opnå en tilfredsstillende nattesøvn, og netop derfor kan valget af en topmadras være særligt afgørende.

Der er foretaget enkelte studier i, hvilke madrasser der bedst egner sig til personer med dårlig ryg, og i alle disse studier, har der kun været kigget på madrasser af memory skum, og der findes desværre endnu ikke studier af latexmadrasser, selvom disse kan være mindst lige så gode. I studierne har man kunne se, at netop madrasser af memory skum har en gavnlig effekt på både ryg, nakke og skuldre.

Det er dog vigtigt at pointere, at memory skum er bedst egnet til dig, som sover relativt roligt om natten og foretrækker at sove på ryggen. Dette skyldes især, at det tager noget tid for madrassen at tilpasse sig kroppens former, men ligger du på ryggen, får du uovertruffen støtte til de mest almindelige problemområder, heriblandt hofte, nedre ryg og lænd, samt skuldrene.

Vender du dig mere i løbet af natten, kan en topmadras af latex være en fordel. Den tilpasser sig nemlig kroppens former med det samme, og er et blødt og behageligt underlag. Døjer du med dårlig ryg eller lignende skal du dog altid huske at kigge på tykkelsen af topmadrassen, da denne afgør, hvor god en støtte og komfort du opnår. Som tommelfingerregel er tykkere topmadrasser bedre end tynde, men de behøver faktisk ikke at være meget tykke, før de giver dig god støtte. Kig gerne på kernes tykkelse uanset om du vælger latex eller memory skum.

Hvilken topmadras skal jeg vælge til hvor?

Når du har overvejet, hvem den primære person er, som skal anvende topmadrassen, kan du med fordel tænke over, hvor madrassen skal bruges. Det kan nemlig også have indflydelse på, hvilken topmadras du i sidste ende bør vælge. Når der tales om hvor topmadrassen skal bruges, handler det ikke kun om hvor, men også om hvordan klimaet og luftkvaliteten er på det givne sted. Disse faktorer kan nemlig være rigtig gode at have med i overvejelserne, for ikke at ende med en seng, som for eksempel er enten for varm eller for kold om natten.

Bedste topmadras til det kølige soveværelse

I Danmark er der mange mennesker som foretrækker at sove en lille smule køligt. Det vil sige, at deres soveværelse ofte har en lidt lavere temperatur end resten af huset, og at der måske endda bliver luftet ud mere eller mindre konstant hele året rundt.

Hvis du er en af dem, som har et lidt køligt soveværelse, kan det være en god idé at medtænke dette, når du skal på udkig efter din næste topmadras. For selvom soveværelset gerne må være køligt, skal sengen helst være et lunt sted at sove, så du ikke får forstyrret din søvn eller ligger og spænder uhensigtsmæssigt i musklerne, mens du sover.

Som udgangspunkt forholder det sig sådan, at topmadrasser af memory skum holder bedst på varmen. Derfor kan en topmadras af netop dette materiale passe godt til et køligt eller koldt soverum.  

Bedste topmadras til det lune eller fugtige soveværelse

Hvis du er en af de danskere, som har et lidt lunere soveværelse og måske ovenikøbet døjer med en høj indendørs luftfugtighed, så kan det være en rigtig god idé at finde en topmadras, der passer til dette indendørs klima. Det kan nemlig være utroligt ubehageligt at sove på en for varm madras, der ikke kan aflede fugt og varme, hvis det i forvejen er godt lunt i soveværelset.

Hvis dette er tilfældet for dig, kan du med fordel overveje en topmadras i latex, som er et godt naturmateriale, der effektivt afleder både fugt og varme. På den måde slipper du for at ligge for fugtigt og varmt, og din madras vil altid føles tør og behagelig. En latexmadras vil typisk også have en længere levetid og dette vil særligt gøre sig gældende, hvis dit soveområde er lunt og fugtigt.

Bedste topmadras til både sommer og vinter

I Danmark er vi så heldige (eller uheldige), at vi i høj grad mærker årstidernes skifte. Det gør sig både gældende i forhold til luftfugtighed, men sandelig også i forhold til temperaturen. Mange døjer med de store temperatursvingninger, som ofte gør sig gældende i løbet af sommerhalvåret i Danmark, og netop derfor kan det være en enorm stor fordel at vælge en topmadras som er designet til at kunne temperere optimalt hele året rundt.

For eksempel kan du vælge en vendbar madras, som altså har en sommerside og en vinterside. På den måde er det nemt at imødekomme det omskiftelige vejr og sikre sig en god nattesøvn uanset om det er hedebølge og tropenætter, eller om der er nattefrost på græsset uden for soveværelset lige pludselig.

En anden ting du med fordel kan kigge efter, er en topmadras med et aktivt åndbart og ventilerende betræk, som holder sig lunt om vinteren og kølende om sommeren.

Bedste topmadras til sommerhuset

Mange danskere bruger flere og flere uger om året i deres sommerhus, for at komme på afstand af det hele og nyde andre dele af Danmark, end de normalt ser i deres dagligdag. Derfor er der også en desto større grund til at finde nogle ordentlige topmadrasser til sommerhuset, som gør ferien langt mere behagelig og rar. Det skulle jo gerne være sådan, at I kan tage friske og veludhvilede fra jeres ferie, når hverdagen pludselig kalder igen.

Nogle peger i dag på, at husstøvmider trives langt bedre i skummadrasser end i madrasser af andre materialer, og dette kan være en god idé at have med i dine overvejelser. Dette skyldes særligt, at der i mange sommerhuse er flere husstøvmider end i vores helårshuse, og derfor kan det være en god idé at købe en topmadras, som er allergivenlig. Her kan du med fordel overveje en latex madras eller en anden madras, som er AEGIS-behandlet.

Desuden er der i mange sommerhusområder også mere pollen fra for eksempel træer, græs og blomster, hvilket nogle danskere døjer meget med hver sommer. Netop derfor kan det også være en fordel at købe topmadrasser med aftageligt betræk, så disse nemt og hurtigt kan vaskes for eksempel inden I sover første nat i jeres sommerhus.

Bedste topmadras til campingvognen og båden

De fleste danskere bruger ikke så mange uger om året i deres campingvogne eller på deres båd, hvilket særligt skyldes at netop disse aktiviteter er sjovere, når vejret og lunt og godt. Men netop derfor kan det også anbefales at købe lidt billigere topmadrasser til netop disse steder, hvis du ikke bruger mere end et par uger her hvert år. I stedet anbefales det at spendere lidt ekstra på topmadrasserne i den seng, hvor du tilbringer de fleste af dine nætter hvert år.

Du behøver til gengæld ikke købe det billigste af det billige, og du bør stadig tænke på at en god nattesøvn trods alt er en investering værd, uanset hvor du sover.

Det vigtigste på en båd eller campingvogn vil for de fleste være at finde en madras, som passer til de mål, som kabinen eller kahytten har. På en båd har de forskellige kahytter typisk heller ikke samme senge og heller ikke samme størrelse – for eksempel er sengen i stævnen ofte trekantet. Og i en campingvogn vil sengene i mange tilfælde også have afrundede eller skrå kanter. Det lyder måske besværligt at skulle finde topmadrasser til disse steder, men det er det heldigvis ikke. Utroligt mange butikker tilbyder at lave madrasser efter specialmål i dag, og det koster ikke en formue. For eksempel kan du på både bedrenaetter.dk og sengefabriksudsalg.dk bestille din topmadras efter specialmål.

Sidst men ikke mindst bør du overveje soveklimaet i hhv. din campingvogn eller på din båd. Hvis du ofte er på ferie med disse i udlandet, hvor det er varmere eller fugtigheden er højere, kan du med fordel overveje en topmadras af latex, som i langt højere grad end skum afleder både fugt og varme.

Skal en topmadras være blød eller hård?

Der er stor debat om, hvorvidt det er bedst at sove på en blød eller en hård madras. I flere år har mange ment, at det ville være bedst for kroppen at sove på en hård madras, da kroppen ellers har en tendens til at synke sammen i alt for bløde madrasser. Desværre er der ikke så meget forskning på området endnu, og der er derfor endnu ikke videnskabeligt belæg for, at hårde topmadrasser skulle være de bedste. Tværtimod viste et enkelt studie faktisk, at forsøgspersoner sov dårligst på en for hård madras. Derfor bør du som udgangspunkt vælge topmadras ud fra din vægt: altså jo mere du vejer, desto fastere skal madrassen være.

Dog er hårdheden mindre vigtig, så længe kvaliteten af topmadrassen er i orden. Som udgangspunkt handler det nemlig mere om, hvilken støtte og komfort madrassen yder, frem for præcis hvor hård den føles at ligge på. Derudover er det mere madrassens fasthed og elasticitet, som afgør hvor god den er for dig.

Nogle foretrækker en lidt hård topmadras, fordi de oplever underlaget som stabilt og behageligt at ligge på, mens andre mennesker godt kan lide den lidt blødere fornemmelse, når de lægger sig op i deres seng. Dette kommer i sidste ende an på dine personlige præferencer.

Hvilken densitet skal jeg vælge?

I forlængelse af debatten om, hvorvidt en madras bør være hård eller blød, kan du med fordel tage et kig på begrebet densitet. For at finde en god topmadras, som passer til netop dig dine soveønsker, kan du nemlig med fordel kigge på madrassens densitet. Dette begreb dækker over, hvor fast madrassen er, og hvor god modstand (og derved støtte) den yder. Densitet måles i kg/m2.

En topmadras med memory skum har typisk en lavere densitet end en topmadras i latex, da memory skum jo er blødere og giver mere efter end latex, som er et materiale der er mere fast og elastisk.

Typisk vil en topmadras med memory skum have en densitet på mellem 50 og 60 kg/m2, hvor en latex madras ofte vil have en densitet på mellem 65 og 80 kg/m2. En latex topmadras med høj densitet betyder, at den giver optimal støtte, uanset hvor meget du vejer. Naturlig latex vil typisk være dyrere at anskaffe, men til gengæld har disse madrasser også oftest en højere densitet. For eksempel har topmadrassen Mayan Green, som vi har anbefalet i denne artikel, en densitet på hele 80 kg/m2, mens den lidt billigere model Latex Prestige, som også er anbefalet, har en densitet på 70 kg/m2. Begge dele er dog rigtig udmærket, og du kan med fordel vælge den madras, som du synes er mest behagelig at ligge og sove på.

Du kan også kigge på madrassens kerne og særligt tykkelsen på denne. Typisk er det nemlig sådan, at jo tykkere kernen er, desto højere densitet har madrassen.  

Hvilken topmadras ventilerer bedst?

Det er ubehageligt at have det for fugtigt om natten. Det kan betyde afbrudt søvn, let søvn eller nætter hvor du vender dig meget for at finde ro. Desuden kan for lumre og fugtige nætter også betyde, at du ender med at svede for meget, hvilket både er ubehageligt for dig, da du kan føle dig dehydreret og have hovedpine, når du vågner, men det kan også forkorte din sengs levetid, da sved kan ødelægge madrassens polstring. Netop derfor er der rigtig mange, der ønsker en topmadras, som er ventilerende, og det kan også være en rigtig god løsning for dig, som ofte er varm, når du sover.

For at finde den topmadras, som ventilerer bedst, er der to ting du skal overveje at undersøge. For det første skal du se på, hvilket materiale madrassen er fremstillet af. Her er det særligt kernen og polstringen, som er vigtig, og som har en betydning for, hvor god ventilation du kan opnå om natten. For det andet skal du kigge på madrassens betræk, som også har en væsentlig betydning.

 • Kerne og polstring: For den bedste ventilation om natten, skal du vælge en kerne i din madras, som er åndbar. Her er det igen latex, som har førertrøjen i forhold til memory skum. Den ventilerende effekt i latex stammer særligt fra materialets cellestruktur, og nogle typer af latex er bedre end andre. For eksempel er Talalay naturlatex utroligt godt på grund af sin struktur, som er mere rund og åben. Denne cellestruktur betyder, at materialet er blødt, men ikke optager varme og fugt, hvilket er med til at give dig en langt mere behagelig nattesøvn.

Når der kommer til polstringen, er der også et par ting du kan holde særligt øje med. Faktisk er der nemlig nogle typer af særlige latexmadrasser, som i dag er tilført kølende gel-perler for en ekstra kølende effekt. Her vil du med garanti mærke en meget positiv forskel, når du sover.

 • Betræk: Mange kigger måske særligt på det indre i deres topmadras, og skænker ikke det ydre nær så grundige overvejelser. Men faktisk er der mange fordele ved også at reflektere over topmadrassens betræk – og særligt hvis du er på udkig efter en madras med god ventilation. For det første kan du kigge efter, om betrækket er lavet af naturmaterialer, frem for syntetisk fremstillet stof. Her kan du med fordel se efter for eksempel træfibre, bambus eller lignende. Hvis det har groet eller levet i naturen, er du som udgangspunkt på rette vej, og som tommelfingerregel kan du kigge efter FSC certificering eller OEKO-TEX certificering, som er din sikkerhed for, at det ikke er sundhedsskadelige materialer, som er i produktet.

Du bør dog også kigge direkte på, om betrækket er fremstillet med særlig teknologi eller intelligente materialer, som øger ventilationen og åndbarheden. For eksempel er en topmadras med 3D betræk utroligt velegnet til at sikre god luftgennemstrømning fra madrassen og ud, så du hele tiden er sikret et godt og behageligt soveklima.

Hvilken topmadras er god til mig, hvis jeg har det varmt om natten?

Rigtig mange mennesker har det alt for varmt om natten, og har svært ved at komme af med kropsvarmen, selv under en tynd dyne. Dette skyldes simpelthen blot, at nogle mennesker har en lidt højere kropstemperatur, når de sover, end andre mennesker har. For varme nætter kan dog være en stor gene og skal som udgangspunkt undgås både for din skyld og for din sengs levetid.

Hvis du er en af de mennesker, som ofte har det varmt om natten, anbefales det at vælge en topmadras af latex. Latex er et naturmateriale, som udvindes af gummitræer, og dette materiale har en cellestruktur, som ikke optager kropsvarme og fugt på samme måde som for eksempel nogle andre materialer gør. Du kan for eksempel sammenligne en svamp og en gummibold. Hvis du holder en badesvamp i hånden et par minutter, vil den føles varm og varmen vil også hænge ved i svampen i længere tid. Omvendt vil en gummibold ikke på samme måde optage varmen, og vil også afgive varmen hurtigere igen.

Desuden kan du med fordel finde en topmadras, som har et betræk, der sørger for at lede varmen væk fra madrassen, og derfor er ideelt egnet til dig, som døjer med de varme nætter. For eksempel kan du i dag også få nogle særlige typer betræk, som indeholder Thermo gel. Dette materiale er med til at omdanne fugt til kulde, og derfor opnår du en temperatur regulering, når du har det for varmt om natten.  

Hvilken topmadras er god til mig, hvis jeg fryser om natten?

Hvis du derimod har problemer med for kolde nætter, er dette heller ikke godt. Hvis du fryser om natten vil du sikkert ofte opleve dårlig søvn, hvor du vågner mange gange og kommer til at ligge i uhensigtsmæssige stillinger for at forsøge at øge din kropsvarme. Denne form for søvn er ikke god for dig på længere sigt. Hvis du derfor har problemer med at fryse om natten, kan du med fordel overveje at anskaffe dig en topmadras, som i langt højere grad holder på varmen om natten. 

Modsat latex så holder memory skum ret godt på varmen om natten, og faktisk bruger denne type topmadras din kropsvarme til at forme sig efter din ligge- og sovestilling. Mange danskere foretrækker denne type madras, som føles både utroligt blød og altså hurtigt bliver dejlig varm at ligge på, hvilket er behageligt for mange i et land som Danmark, hvor den månedlige gennemsnitstemperatur kun sjældent kommer over 15 grader celsius.

Selvom du vælger en varmere topmadras, kan du dog stadig godt fokusere på at vælge en med god ventilation i betrækket, så du ikke ender op med stillestående luft, der hvor du sover.

Hvad hvis min partner og jeg har forskellige temperaturer om natten?

Det er de færreste mennesker, som er helt ens, når det kommer til både sovemønstre, temperaturer og præferencer. Hvis I har dette problem i jeres parforhold eller ægteskab, kan I eventuelt overveje at købe hver jeres enkeltmadras til dobbeltsengen. Dog vil der være en smule dårligere komfort omkring midten af sengen, hvor de to madrasser mødes. Hvis I ikke er interesserede i dette, kan I med fordel finde et kompromis mellem de forskellige topmadrasser – altså en madras som hverken er specielt varm eller kold – og i stedet forsøge at regulere temperaturen gennem forskellige dyner til jer hver. 

Hvordan vælger jeg en topmadras, der passer til min seng?

Når du skal ud og finde din næste topmadras, er det selvfølgelig essentielt at vælge en, der passer til den seng, du har. En topmadras kan nemlig ikke ligge alene, og skal indgå som et ekstra underlag under dig, når du sover – enten på en springmadras eller en boxmadras.

For at finde den rette topmadras til din seng har du således rimelig brede valgmuligheder. Æstetikken betyder for de fleste ikke det store, da madrassen det meste af tiden vil være dækket af et lagen.

Til gengæld skal du selvfølgelig finde en passende topmadras, hvis du for eksempel har en speciallavet seng eller en elevationsseng derhjemme. Har du en elevationsseng, er det vigtigt, at du finder en topmadras, som er lavet til disse. Har I en dobbelt elevationsseng, er det ideelt at finde en split topmadras, som altså tillader at I har forskellige højdeniveauer i sengene samtidig.

Hvilken størrelse topmadras skal jeg vælge?

For at finde den rette topmadras, skal du selvfølgelig lede efter en, der passer til din seng i størrelsen. Du skal derfor vælge en topmadras, som har de helt samme mål som din seng. De fleste lande – også Danmark – arbejder med nogle ganske standardiserede mål for senge. De mest almindelige madrasstørrelser er følgende:

 • 80×200 cm: Enkeltseng i smal udgave.
 • 90×200 cm: Enkeltseng i almindelig udgave.
 • 120×200 cm: Dobbeltseng i lille udgave.
 • 140×200 cm: Dobbeltseng i almindelig udgave
 • 160×200 cm: Dobbeltseng i stor-almindelig udgave, også kaldet king size.
 • 180×200 cm: Dobbeltseng i stor udgave, også kaldet super king size.
 • 180×210 cm: Dobbeltseng i ekstra lang udgave.

Det er vigtigt, at du køber en topmadras, som har identiske mål med madrassen nedenunder. Har du en almindelig dobbeltseng, er det således vigtigt at du køber en topmadras på 140×200 cm. Har du en super king size seng, skal du vælge en topmadras på 180×200 cm, og har du en ekstra lang seng skal du vælge en topmadras på 180×210 cm. Hvis du er i tvivl om målene på din madras, så er det meget vigtigt, at du måler den med et målebånd eller tommestok, inden du køber din topmadras. Det er altså vigtigt, at topmadrassen passer på sengen, da den ellers kan give gener, når du sover og i øvrigt se ganske fjollet ud. 

I dag kan du også nemt købe din topmadras efter mål, hvilket gør det endnu nemmere at skræddersy din seng efter præcis dine behov. Dette er for eksempel utroligt praktisk, hvis du i forvejen har en speciallavet seng, eller hvis du for eksempel er på udkig efter en ny topmadras til din campingvogn, din båd, dit kolonihavehus eller et andet sted, hvor du måske har brug for en madras, der ikke passer med de traditionelle mål.

Hvordan vasker jeg en topmadras?

I forbindelse med anskaffelse og ejerskab af en topmadras, rejser sig ofte det naturlige spørgsmål; hvordan vasker og vedligeholder jeg min topmadras? Det er nemlig vigtigt at holde god hygiejne omkring sin seng, da det er her du bruger en tredjedel af alle dine dage. Samtidig er topmadrassen det øverste lag i sengen, og altså her der er direkte kontakt mellem hud og underlag.

Heldigvis er der et par nemme fif og tricks til, hvordan du opnår bedst hygiejne og renlighed på din topmadras. Her er de vigtigste:

 • Sørg for at vende din madras jævnligt: På denne måde sikrer du at topmadrassen slides mere ensartet, og at du ikke ender med en topmadras, som har formet sig på en skæv eller uhensigtsmæssig måde. Desuden kan du med fordel vende topmadrassen for at lade den tørre på den anden side en gang i mellem. Som tommelfingerregel bør du vende din topmadras mellem tre og fire gange om året.
 • Husk at støvsuge din topmadras: Det lyder måske spøjst, men den er god nok. Hver gang du skifter dit sengetøj, kan du med fordel støvsuge din topmadras også. På denne måde kan du nemt og effektivt fjerne bakterier, døde hudceller og husstøvmider, så du opnår en mere allergivenlig madras, som er bedre for din vejrtrækning og din nattesøvn.
 • Vask betrækket hvis muligt: Mange topmadrasser i dag har et aftageligt og vaskbart betræk. Dette gør en stor forskel i forhold til at holde god hygiejne omkring din topmadras. De fleste betræk skal blot tages af og smides i en almindelig vaskemaskine på et 60 graders vaskeprogram, men husk altid at se efter vaskeanvisninger på dit eget betræk. Det anbefales at du vasker dit betræk på din topmadras omkring fire gange om året.
 • Vent med at redde sengen: Det er lidt en skrøne, at du bør redde din seng, så snart du står op. I stedet bør du vente et par timer og lade fugten fra topmadrassen fordampe, inden du lægger dyner hen over sengen igen.
 • Husk at lufte ud: Frisk luft er det allerbedste middel mod fugt og støv. Derfor kan du dårligt lufte ud for tit, og bør som tommelfingerregel gerne lufte ud både morgen og aften i dit soveværelse.
 • Brug lagen og overvej rullemadras: For at skåne din topmadras bør du altid anvende et lagen, som absorbere størstedelen af de døde hudceller og den sved, som din krop udskiller om natten, når du sover. For at være ekstra kærlig ved dig selv og din topmadras, kan du desuden overveje at investere i en rullemadras, som er en ekstra tynd madras, du lægger oven på din topmadras. Denne kan nemt rulles sammen og lægges i vaskemaskine og tørretumbler på samme måde som resten af dit sengetøj.

Hvor skal jeg købe min topmadras?

Der findes et overvældende udvalg af butikker og forhandlere af topmadrasser i dag, og vi danskere er på alle måder enormt privilegerede, når det kommer til netop dette indkøb.

Det kan dog være en rigtig god idé at udvælge en forretning, som sælger mærker du kender og stoler på. Dette er nemlig den nemmeste måde at sikre sig, at kvaliteten er nogenlunde i orden – også hvis du ikke er tid eller overskud til at sætte dig grundigt ind i alle produkternes specifikationer.

Som tommelfingerregel kan du finde helt udmærkede topmadrasser i både Jysk og Ikea, som i øvrigt giver dig et ganske overskueligt udvalg inden for prisvenlige kategorier. For eksempel kan du i Jysk både finde de helt prisbillige alternativer – for eksempel topmadrasser fra Dreamzone – men du kan også finde mærker som Wellpur, som tilbyder lidt mere luksus og komfort.

Er du derimod mere til de lidt dyrere modeller inden for topmadrasser, kan du for eksempel kigge på droemmeland.dk, som blandt andet forhandler de populære og komfortable Tempur topmadrasser, eller hos idé.dk som blandt andet forhandler lækre modeller af topmadrasser fra Wonderland og Nocturne.

Hvis du ikke er sikker på, hvilket mærke eller hvilken type topmadras du er på udkig efter, findes der utroligt mange gode råd på nettet til, hvordan du snævre dig ind på denne beslutning. Når først du har en god idé om, hvad du er på udkig efter, bliver det også langt nemmere at fokusere blikket, når du skal købe, således at du ved, at du gør en god handel og får et produkt, som du bliver glad for.

Kan jeg købe min topmadras på nettet?

Du kan roligt købe din topmadras på nettet, og ofte vil du faktisk have et langt større udvalg og meget mere overskuelighed, hvis du vælger netop denne løsning.

Derudover vil der ofte være penge at spare, når du køber din madras på nettet, da mange netbutikker ikke samtidig har udgifter til en fysisk butik, som de skal dække.

Langt de fleste danske netbutikker, som forhandler topmadrasser, har utroligt fordelagtige vilkår og betingelser, som gør købeprocessen endnu mere nem, bekvem og smertefri. For eksempel tilbyder mange forhandlere i dag hurtig og gratis levering (typisk til kantstenen), når du køber over nettet. Det betyder helt konkret, at du selv slipper for bøvlet med at skulle finde ud af at transportere din (måske store) madras hjem.

Som en ekstra bonus har du ofte en favorable returret, hvis du mod forventning ikke skulle være tilfreds, og mange tilbyder i øvrigt virkelig fordelagtige garantier på deres topmadrasser på op til fem eller ti år. Selvfølgelig får du, når du handler på nettet, også altid glæde af den helt almindelige reklamationsret, som gælder på alle købte varer i Danmark.

Hvad koster en topmadras?

Som med de fleste andre dele og tilbehør til sengen, så findes topmadrasser i et meget stort udvalg og i et meget bredt spektrum af priser. Det er muligt at finde topmadrasser helt ned til et par hundrede kroner, og det er bestemt også muligt at finde nogle, som koster langt over 10.000 kroner stykket.

Langt de fleste danskere finder dog den helt ideelle madras til netop deres behov et sted midt imellem de to yderpunkter, hvor der stadigvæk er masser af kvalitet og komfort, og hvor det er muligt at få sine drømme opfyldt (på mere end én måde). 

Udover madrassens indhold og materialer, betyder størrelsen på madrassen også en hel del for prisen. Dette bør du således også være opmærksom på. Har du en meget stor seng (for eksempel en super king size på 180×200 cm), så kan du forvente, at topmadrassen hertil vil være væsentligt dyrere, end hvis du for eksempel havde en lille dobbeltseng (120×200). Modsat tøj i forskellige tøjstørrelser, koster madrasser i forskellige størrelser nemlig ikke det samme, og jo mere materiale du skal have, jo højere er prisen.

Er der stor forskel på en billig og en dyr topmadras?

Lige som med så mange andre møbler og ting til hjemmet, så er der en rimelig god sammenhæng mellem pris og kvalitet, når det kommer til topmadrasser. Det korte svar er således; ja, der er som udgangspunkt stor forskel på en billig og på en dyr topmadras.

De billigste topmadrasser er fremstillet i typisk koldskum eller purskum, og giver minimal støtte og komfort. Disse anvendes typisk til barnevogne og børnesenge, og kan fås helt ned til nogle hundrede kroner. De anbefales som udgangspunkt ikke til voksne mennesker, da deres grad af komfort netop er meget begrænset. Dog kan de sagtens fungerer som fine topmadrasser på midlertidige senge såsom gæstesenge eller på en båd eller i en campingvogn.

I den dyrere ende findes topmadrasser af latex og memory skum, men selv inden for disse kategorier svinger priserne utroligt meget. Typisk vil madrasser af memory skum være en smule billigere end latex madrasser, men det er også muligt at finde billige varianter af latex, som dog oftest vil være syntetiske i stedet for naturlige. Nogle af de dyreste (men også bedste) topmadrasser på markedet i disse år, er fremstillet i naturlatex. Her er der både fordele for din søvn, dit indeklima og for planeten i forhold til produktionsmetoderne, og derfor vælger mange i dag også at investere lidt flere penge i en topmadras for så til gengæld at få noget ordentligt.

Nogle af de mest afgørende faktorer for prisen er, hvor høj din madras er. Her tales der ikke om madrassens totalhøjde, men om hvor høj kernen i madrassen er. Jo højere kerne, desto mere af det dyre materialer er der brugt, og derved er prisen højere. Derudover betaler du typisk også ekstra for nogle af de allermest anerkendte mærker, men her får du til gengæld visheden om, at du køber et kvalitetsprodukt, der holder i mange år fremover. Netop derfor foretrækker mange at købe en lidt dyrere madras, så de til gengæld slipper for bekymringer fremadrettet.

Se også denne ligende artikel på vores side: LYSTERAPILAMPE TEST – HER ER DE BEDSTE LYSTERAPILAMPER

Hvordan sparer jeg penge på en topmadras?

En topmadras er ikke øverst på alles ønskeseddel, da mange stadig er skeptiske i forhold til, hvorvidt topmadrassen egentlig er så vigtig. Vi håber nu, at vi har lykkedes med at overbevise dig om, at en topmadras faktisk er ganske vigtig, og at den spiller en stor rolle i forhold til kvaliteten af både din nattesøvn og dit overordnede soveklima.

Hvis dit budget er stramt, er der heldigvis stadig masser af ting, du kan gøre for at spare penge på din topmadras. Det allervigtigste er at finde ud af, hvad der er vigtigt for dig at have i din topmadras. Som nævnt ovenfor i de foregående afsnit, er der nemlig et imponerende udvalg af topmadrasser, og det er vigtigt at du beslutter dig for, hvilke parametre der er vigtigst for dig. Der er nemlig ingen grund til at betale ekstra for en særlig feature eller funktion (for eksempel betræk med Thermo gel), hvis det alligevel ikke er vigtigt for dig. Begynd derfor med at finde frem til den topmadras, du har brug for og leder efter – så får du allerede sorteret de dyrere varianter fra med det samme.

Når du har fundet frem til den helt rette topmadras til dig, kan du begynde at gå på jagt for at finde frem til, hvor den kan købes til den bedste pris. Her kan du med fordel bruge nogle af de mange gode hjemmesider, som sammenligner priser på produkter på tværs af butikker og forhandlere. En af disse sider er pricerunner, og her skal du blot indtaste produktnavnet (eller kategorien hvis du endnu ikke har fundet den perfekte topmadras), så får du med det samme en oversigt over en liste med forhandlere, og hvad deres forskellige priser er. Dette er en nem og overskuelig måde at spare en masse penge på, frem for blot at gå til en enkelt butik og betale den vejledende salgspris. På nettet har du altid den fordel, at du har et langt større udvalg, end hvis du vælger at gå i en fysisk butik. Når du oser og handler på nettet, kan du derfor overskue langt flere varer og produkter, inden du bliver træt.

Sidst men ikke mindst bør du overveje at holde øje med gode tilbud. Rigtigt mange forhandlere af topmadrasser har løbende gode tilbud, udsalg og kampagner, hvor du potentielt kan spare virkelig mange penge. Dette er særligt et godt råd til dig, som måske ikke har så travlt med at købe en topmadras og måske godt kan vente et par uger eller måneder for eksempel. På den måde har du ekstra god tid til at holde øje med, hvornår det næste store udsalg rammer, så du kan bestille din yndlings topmadras til den mest favorable pris.

Vi håber, at du med denne guide er blevet meget klogere på, hvilken type topmadrasser der anbefales på markedet netop nu, hvilke ting du skal holde øje med for at finde den rette model til dig, og hvordan du bedst og billigt anskaffer dig den.

Se også denne artikel på politiken.dk: Sådan finder du en seng, der matcher din krop

Testkilder til de anbefalede produkter

I denne artikel har vi benyttet materiale fra andre sider for at kunne anbefale dig de bedste topmadrasser. Vi har primært benyttet disse testkilder:

Forbrugsguiden.dk: Forbrugsguiden.dk er som navnet antyder en guide, som er sat i verden for at hjælpe forbrugere med viden om forskellige produkter.Bag denne hjemmeside findes to freelance journalister, og de gør altid deres ypperste på at researche og samle al nødvendig viden til deres tests og anbefalinger. Deres ambition er altid at foretage en grundig og uvildig gennemgang af forskellige produkter, og ofte har de mellem tre og otte forbrugstest som sammenligningsgrundlag.

Forbrugermagasinet.dk: Forbrugermagasinet kom d. 28. november 2018 med 14 anbefalinger til forskellige gode topmadrasser. Forbrugermagasinet er et medie og en forbrugerguide, som leverer gratis og let tilgængelige information om produkter og services. De linker altid kun til virksomheder og kilder, som de selv kan stå inde for, og deres ambition er at drive en ansvarlig oplysningsside.

Senge-testeren.dk: Sengetesteren.dk er en forbrugerguide, der laver forskellige guides til, hvordan du finder den bedste seng, de bedste dele til sengen og det bedste tilbehør. Bag denne hjemmeside findes en kiropraktor, en webdesigner og en SEO specialist. I deres test af topmadrasser kiggede de udelukkende på topmadrasser fra bedrenaetter.dk og sengetid.dk

Læs også: Guide til valg af kontinentalseng fra tests

Læs også: Inspiration: Find en sjov seng med rutsjebane til børnene.

Se vores artikel om: Seng med opbevaring test – her får du overblikket over de 12 bedste

Denne side er anmeldt af: Philip M. Knudsen10/10