Skrevet d. 18. oktober 2019 ,sidst opdateret den 1. april 2020 af Alexander V. Christiansen
Reklame

Den store RIAA-forstærkertest – sådan får du din pladespiller til at synge

Sidst opdateret den

Der er ikke noget som en gammel pladespiller, der kan få stemningen til at sprede sig fra anlægget. Det starter allerede ved pickuppen, der rammer pladen med et hult ”dump”, inden musikken går i gang. Plader er et levn fra en svunden tid, men lyden er bedre, og der er stadig ikke noget, der slår følelsen af at trække en plade ud af sit cover og støve den af, inden man sætter den på.

At samle på plader og lytte til dem er en musisk hobby for feinschmeckeren, og det er måske også derfor, at der stadig er så mange, der kaster sig over pladesamling. Men en ting er selve pladerne, en anden ting er anlægget. De fleste kender pladespilleren og ved, at der er behov for at tilslutte en forstærker, men hvad med RIAA-forstærkeren.

Lige meget om du er plade-connaisseur eller total vinyl-nybegynder, så har du brug for en ordentlig grammofonforstærker og en RIAA-forstærker. I denne RIAA-forstærkeroversigt får du det totale overblik over, hvilke RIAA-forstærkere der er bedst. Hvis du er helt vinyl-begynder, så kan du med fordel starte med at kigge i slutningen af denne test-guide om RIAA-forstærker, hvor du får en hurtig gennemgang af, hvad du har brug for, før du kan komme i gang med din nye hobby.

 

1. NAD PP2E – en fantastisk RIAA-forstærker til prisen

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 • Vurderet som bedst til prisen i vores RIAA-forstærkeroversigt.

Hvis du har et anlæg uden en dedikeret pladespillerindgang, så er NAD PP2E en fantastisk forstærker og bestemt en af de bedre i vores test-guide om RIAA-forstærker. Den kan helt bestemt løse dit problem. Den er nem at bruge, og den kan bruges til MM- såvel som MC-pickupper, så der er virkelig tale om en all-round RIAA-forstærker, og så har den en fantastisk lydkvalitet.

Skal du bruge en RIAA-forstærker i høj kvalitet?

PP2E er en RIAA-forstærker af ekstremt høj kvalitet til MM- såvel som MC-pickupper. En af de helt store fordele ved PP2E er, at du kan tilslutte den til et anlæg uden en dedikeret pladespillerindgang, RIAA-forstærkeren kan nemlig forstærke det ellers så svage pickupsignal så meget, at du kan nøjes med at bruge en almindelig linjeindgang.

MC-preampen har en diskret opbygning så pickupsignalerne, der normalt er meget svage, får en meget nænsom forstærkning. Ligeledes er MM-sektionen konstrueret med en meget støjsvag op-amp med indbygget RIAA-equalizer, og derfor får du en meget bedre lydkvalitet end, hvis du havde gjort brug af en dedikeret pladespillerindgang.

Det er en af grundene til at NAD PP2E er et rigtig godt valg til vinylkenderen, der vil kræse for lydoplevelsen, og samtidig er der tale om en forstærker i den billigere ende af vores RIAA-forstærkerovversigt, hvilket gør det ekstra imponerende, at den er så velfungerende til at starte med.

En god forstærker med stærke aner

NAD er i sig selv et fantastisk mærke, og det er ikke en tilfældighed, at det er en af de mest anmelderroste forstærkerproducenter. Alle kræfter bliver brugt på at skabe lyd af høj kvalitet og samtidig give den råstyrken til at forstærke lyden til det maksimale.

Selve designet er enormt simpelt, og den lille sorte kasse har kun en enkelt knap og en lille diode, der indikerer, at den er tændt. Så hvis du skal have kræs til øregangene og ikke så meget gejl, så er det svært at se bort fra NAD PP2E.

Specifikationer

 • Kompatibel med bade MM- og MC-pickupper.
 • Har en ekstremt høj lydkvalitet.
 • En meget diskret MC-sektion.
 • Begyndervenlig og let at bruge.
 • Mekanisk tænd-og-sluk-knap.
 • En fantastisk løsning til både musik og hjemmebiografsystem.

Vurdering af denne RIAA-forstærker i vores test-guide

NAD PP2E er både i budgetklassen, og den ligger allerforrest i feltet af vores RIAA-forstærkeroversigt. Der er maksimal fokus på lyd og råstyrke, og med det enkle og funktionelle design passer den ind i en hvilken som helst indretningsstil.

Alt i alt er der tale om en meget fornuftig forstærker til din pladespiller, men selvom den er fornuftig, er der stadig masser af rum til spræl. Derfor får den en varm anbefaling herfra, og derfor får den også topkarakter i denne RIAA-forstærkeroversigt.

 

2. Pro-Ject Tube Box S – en rørbestykket RIAA-forstærker til lydelskeren

pro-ject-riaa-forstaerker

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 • Vurderet som den bedste i vores oversigt over RIAA-forstærker.

Man kan ikke sige Tube Box uden at sige rørforstærker, og der er da også tale om en rørbestykket RIAA-forstærker. Faktisk er det den eneste rørbestykkede forstærker i vores oversigt. Det betyder til gengæld også, at der heller ikke er tale om en billig RIAA-forstærker.

Der er magi i rørforstærkeren

Tube Box S er en enormt vellydende og ekstremt kompakt RIAA-forstærker, og der bliver lagt op til en meget musikalsk oplevelse. Der er nemlig tale om en rørforstærker, og rør har en evne til at afspille musik med en varme og tone, der ikke er mulig at gengive uden rør, og samtidig tager hverken lyddetaljer eller dynamikken skade.

En rørforstærker klipper markant blødere i overgangene, end en transistor gør, også selvom en transistorforstærker faktisk er bedre på papiret. Der er ikke nogen, der kan forklare hvorfor, sådan er det bare. Ligeledes er forvrængningen meget mere harmonisk, når den kommer fra en rørforstærker, og det er ikke uden grund, at guitarister igennem årtier har foretrukket rørforstærkere frem for transistorforstærkere. Mange har endda udviklet et nærmest religiøst forhold til rørforstærkerlyden.

På den måde er rør lidt ligesom vinyl, de kan bare et eller andet, der ikke kan forklares i tekniske specifikationer, det sker bare, og man bliver nødt til at opleve det på egen krop, før man kan forstå, hvad det egentlig handler om.

Giv din pickup de optimale arbejdsbetingelser

Tube Box S er konstrueret som en dual mono-konfiguration, hvilket betyder, at hver enkelt stereokanal er bygget som en separat monokanal. Den konstruktion giver dig den helt optimale kanalseparation, hvilket er med til at give et fantastisk tredimensionelt lydbillede.

Tube Box S kan bruges med både MM- og MC-pickupper, og du kan justere lyden så specifikt, at enhver pickup får de helt optimale betingelser for at give dig en helt fantastisk lydoplevelse. Derudover er forstærkeren også udstyret med et subsonisk filter, der kan frasortere lavfrekvent støj, og der er bestemt tale om en af de bedste – hvis ikke den bedste – forstærker i vores oversigt over RIAA-forstærker.

Specifikationer

 • Rørbestykningen giver en enormt god lyd, så der er virkelig tale om kræs for kendere.
 • Udstyret med dual mono-konfiguration.
 • Kopatibel med både MM- og MC-pickupper.
 • Gain, indgangsmodstand og indgangskapacitet kan justeres individuelt.
 • Udstyret med subsonisk filter.

Vurdering af denne RIAA-forstærker i vores test-guide

Hvis du har investeret i en dyr pickup, så er en Tube Box S det, der skal til, for at skubbe din oplevelse helt ud over kanten og op i de audiofiles himmel. Det er dog vigtigt at bemærke, at der er tale om en ret dyr forstærker, og det er da også en af de dyreste i vores oversigt over RIAA-forstærker. Derfor er der heller ikke nødvendigvis tale om en forstærker, der passer til alles temperament.

 

3. Argon Audio PHONO1 – den mest kompakte i RIAA-forstærker testartiklen

argon-riaa-forstaerker

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

PHONO1 fra Argon Audio er en dedikeret RIAA-forstærker til MM-pickupper, og den er bygget i høj kvalitet med et fokus på lydoplevelsen. Der er tale om en RIAA-forstærker i et kompakt design, hvilket betyder, at du kan gemme den bag din pladespiller, hvor den kan stå uden at tiltrække sig opmærksomhed. Det er helt bestemt en forforstærker, der ligger højt i vores RIAA-forstærker testartiklen

En billig RIAA-forstærker i høj kvalitet

PHONO1 er en ekstremt kompakt RIAA-forstærker designet til MM-pickupper, og den giver en fantastisk lyd til meget få penge. Det er den nemme løsning til dig, der gerne vil have en nem løsning, når du vil slutte din grammofon til anlægget, men ikke har en dedikeret pladespillerindgang.

RIAA-forstærkeren er designet af Argons in-house ingeniører, og den er gennemtestet af Hi-Fi Klubben, der har arbejdet på at udvikle en billig RIAA-forstærker, der kan give dig den bedst mulige lyd til den billigste pris.

PHONO1 er udstyret med forgyldte tilslutninger, der hjælper til at sikre lydkvaliteten fra pickuppen, der er lidt sartere end lyd fra andre kilder, og samtidig er den lille og diskret, så den er nem at gemme væk bag forstærkeren eller et andet sted.

En RIAA-forstærker udviklet af HiFi Klubbens eksperter

Argon Audio er et helt mærke, der er designet af HiFi Klubben, hvor deres eksperter og ingeniører har arbejdet for at skabe produkter, der giver meget højere lydkvalitet for pengene, end hvad du får hos konkurrenterne. Argon Audio har ingen undskyldning for at levere dårlig lyd, og det gør de heller ikke. Der er kun plads til god lyd, der gør din hverdag bedre.

Det er en ekstremt kompakt RIAA-forstærker i en solid og velafskærmet metalkasse med forgyldte tilslutninger. Der er tale om en RIAA-forstærker til den audiofile, men samtidig er den et rigtig godt valg til begynderen, der skal samle en budgetpladespiller.

Specifikationer

 • RIAA-forstærker til MM-pickupper.
 • Forgyldte terminaler.
 • Gain på 40dB ved 1kHz.
 • Solidt design.
 • Testet og godkendt af HiFi Klubben.

Vurdering af denne RIAA-forstærker i vores test-guide

Hvis du er i gang med at samle din første pladespiller, så er det svært at finde et bedre bud på en RIAA-forstærker end Argon Audio PHONO1. Til prisen er den nemlig helt ekstremt god. Hvis man kaster blikket lidt længere frem, så er der dog en begrænsning. Begrænsningen består i, at der kun er mulighed for at tilslutte den til en MM-pickup. Når det er sagt, så er det en ekstremt god RIAA-forstærker, og den får topkarakter for prisniveauet i vores RIAA-forstærkertest.

 

4. NAD PP4 – RIAA-forstærker til vinyl og kassettebånd

nad-forstaerker-riaa

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 • Vurderet som bedste forforstærker til digitalisering i vores RIAA-forstærkertest.

NAD PP4 er en RIAA-forstærker i ekstremt høj kvalitet, der kan føre din pladesamling ind i det 21. århundrede. Med NAD PP4 kan du både afspille dine plader, men du kan også overspille dem via USB, så du kan opbevare lyden digitalt, hvilket betyder, at du ikke behøver at bruge penge på både vinyl og digital fil. Den kan også bruges til at digitalisere dine kassettebånd, og så passer den endda til både MM- og MC-pickupper.

Digitaliser din nostalgiske oplevelse

PP4 er en RIAA-forstærker af ekstremt høj kvalitet, der er kompatibel med både MM- og MC-pickupper, men den egentlige tiltrækning ved PP4 er muligheden for at digitalisere dine plader. Derfor er den fantastisk, hvis du har en stor pladesamling, du gerne vil have digitaliseret.

Med PP4 kan du forbinde din grammofon til din computer via USB, og på den måde kan du overspille dine plader til MP3, WAV eller et andet digitalt filformat, og via linjeindgangen kan du endda gøre det samme med dine kassettebånd, signalet fra FM-radio eller en hvilken som helst anden analog musikkilde.

MC-preampen har en diskret konstruktion, hvilket gør, at de svage lydsignaler fra pickuppen får en meget sart forstærkning, og det er med til at give den bedst mulige lyd. MM-sektionen er konstrueret med en meget lydsvag op-amp med RIAA-equalizer, hvilket giver dig en meget bedre lydkvalitet end de fleste dedikerede pladespillerindgange.

Indbygget A/D-converter og medfølgende software

Det har ikke altid været lige nemt at digitalisere din pladesamling, men med NAD PP4 er det så nemt som det overhovedet kan blive. PP4 er en RIAA-forstærker med integreret A/D-converter, hvilket gør, at den kan tilsluttes via en almindelig USB-port og føre musikken direkte ind på din harddisk.

Selve overspilningen er en ekstremt intuitiv oplevelse, og som den eneste i vores oversigt over RIAA-forstærkere har den medfølgende software (Alpine Viny Studio Lite), der tillige er nemt at bruge, hvilket gør det let at komme i gang, da du automatisk kan opdele enkeltnumre, tilføje ID-tags og konvertere filerne til dit foretrukne filformat, lige meget om det er WAV, WMA, MP3 eller noget helt fjerde.

PP4 er udstyret med en stereolinjekanal, hvilket gør, at du også kan digitalisere dine yndlingsudsendelser fra FM-radio eller overspille dine bånd, og samtidig giver linjeindgangen dig det forstærkerinput, som PP4 optager, imens den er i brug, hvilket er endnu en ting, der gør den unik i vores oversigt over RIAA-forstærkere.

Specifikationer

 • Udstyret med USB-tilslutning så du kan overspille dine plader og kassettebånd til digitale filer.
 • Kompatibel med både MM- og MC-pickupper.
 • Den har en ekstremt høj lydkvalitet.
 • Optagefunktionen kan niveaureguleres, så du selv kan styre overspilningslyden.
 • Udstyret med mekanisk tænd-og-sluk-knap.

Vurdering af denne RIAA-forstærker i vores test-guide

NAD PP4 er en rigtig god RIAA-forstærker til prisen, der både kan fungere til MM- og MC-pickupper. Du får en lydkvalitet, der er markant højere end mange af konkurrenterne i det samme prisniveau, men den egentlige fordel ved NAD PP4 er, hvis du skal have overspillet din pladesamling eller dine bånd, for det er der, PP4 trækker langt op foran i feltet i vores RIAA-forstærkertest.

 

5. PRO-JECT Phono Box DS – tæt på at være den mest perfekte i vores oversigt over RIAA-forstærkere

riaa-forstaerker

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Pro-Ject Phono Box DS er en RIAA-forstærker fra allerøverste hylde, der kan levere fantastisk lyd til din pladespiller, og samtidig har den et imponerende lavt støjloft, og derudover har den meget fintfølende indstillingsmuligheder, så du kan tilpasse den, til lige præcis den pickup din pladespiller er udstyret med.

En seriøs opgradering til din pladespiller

Pro-Jects Phono Box DS er en af de bedste RIAA-forstærkere på markedet og så er den endda udbudt til en fornuftig pris, og den er selvsagt det oplagte valg til en pladespiller fra Pro-Ject. Derudover har den ekstremt avancerede indstillingsmuligheder, så den kan tilpasses en hvilken som helst MC- eller MM-pickup.

Phono Box DS giver dig mulighed for at foretage en seriøs opgradering af dit anlæg og din pladespiller, det er nemlig en god idé at sørge for, at din RIAA følger med tiden, og her er der altså mulighed for at vælge fra allerøverste hylde.

Selvom den er udstyret med en del funktioner, er Phono Box DS til gengæld også ekstremt let at betjene, da den er udstyret med meget få knapper, og har en relativt nem plug-and-play-installation.

En traditionsrig producent, der er leveringsdygtige i alt til dine plader

Pro-Ject er en traditionsrig vinylproducent fra Østrig, der har gjort det til deres speciale at give dine plader de ultimativt bedste forudsætninger for at levere en fantastisk lydoplevelse. Udover at de producerer RIAA-forstærkere, er de også leveringsdygtige i grammofonafspillere og tilbehør, hvilket gør dem ideelle, hvis du skal have konstrueret et samlet anlæg, da du på den måde kan være garanteret, at alle komponenterne spiller godt sammen.

Ligeledes er Pro-Ject leveringsdygtige i både den prisvenlige ende af spektret og i de allermest luksuriøse produkter. Derfor er der garanteret noget for enhver smag, lige meget hvor i skalaen du leder efter grammofonudstyr.

Specifikationer

 • Kompatibel med både MM- og MC-pickup.
 • Udstyret med subsonisk filter.
 • RCA-input og -output.
 • Signal-noise-ratio på 80dB.

Vurdering af denne RIAA-forstærker i vores test-guide

Phono Box DS er en fantastisk RIAA-forstærker, og det er også grunden til, at den er kommet med på den endelige liste fra vores oversigt over RIAA-forstærkere. Du får god lyd fra et produkt i høj kvalitet, der utvivlsomt kommer til at holde rigtig mange år endnu, og derfor får Phono Box DS en meget varm anbefaling herfra, da den i sandhed er en af de bedste RIAA-forstærkere i 2020.

 

Hvad er en RIAA-forstærker?

For langt de fleste der læser vores oversigt over RIAA-forstærkere, behøver den lille pre-amp ikke nogen videre introduktion, men hvis du er ny i hobbyen, får du her en kort introduktion af RIAA-forstærkeren og RIAA-standarden, der har lagt navn til den.

En RIAA-forstærker, som dem der fremgår i vores oversigt over RIAA-forstærkere, er mildest talt uundværlig, hvis du skal afspille musik fra en grammofonafspiller. Hvis du ikke har en RIAA-forstærker, så er din pladesamling ikke andet, end en samling sorte frisbee lavet af vinyl. Så simpelt kan det siges. Den er fuldstændig uundværlig, når det kommer til pladespillere, og det er også derfor, der er brug for vores RIAA-forstærkertest.

Signalet fra pickuppen på en pladespiller er så svagt, at det kræver en større forstærkerkapacitet end normale lydsignaler, allerede inden det sendes ind i den egentlige forstærker. Derfor bruger man en RIAA-forstærker, som dem der fremgår i vores oversigt over RIAA-forstærkere, til at gøre signalet klart til forstærkeren.

Nogle pladespillere har en indbygget RIAA-forstærker, ligesom nogen forstærkere også har en indbygget RIAA-forstærker, men i langt de fleste tilfælde skal du bruge en ekstern model, som dem du finder i oversigt over RIAA-forstærkere ovenfor.

En pre-amp designet efter RIAA-standarden

Egentlig er en RIAA-forstærker en forforstærker eller pre-amp til din pickup. Den forstærker og equalizer lydsignalet fra din pickup, så det ender med at få den korrekte frekvens, inden det bliver sendt videre til den egentlige forstærker via linjekanalen.

RIAA er en standard, der blev fastlagt i 1950’erne af Recording Industry Association of America, der også har lagt navn til forkortelsen. Egentlig henviser standarden til, hvordan man indspiller og afspiller grammofonplader. RIAA-standarden har fokus på at lade den, der skærer pladen, lagre så meget musik som muligt på selve pladen, samtidig med at man kan bibeholde lydkvaliteten og forlænge spilletiden. I sidste ende er målet at gøre lyden fra pladerne så ren og støjfri som overhovedet muligt.

Hvad skal du bruge, hvis du gerne vil høre plader?

Hvis du er blevet forført af drømmen om en blød og autentisk lydoplevelse, der kan hensætte selv de groveste, og mest maskuline mænd til tårer, så er det nok på tide, at du begynder at se dig omkring efter en pladespiller, så du kan begynde din pladesamling med det samme. Men det kan være besværligt at regne ud, hvor du skal begynde. Hvis du er blevet inspireret af vores oversigt over RIAA-forstærkere, så får du her en kort gennemgang af, hvad du får brug for, for at komme i gang med at vende plader. Udover selve pladerne skal du bruge tre ting, når du gerne vil begynde at høre musik på vinyl.

Det første er selvfølgelig en funktionel pladespiller. For et par år siden var det ret nemt at finde en brugt grammofon, men efterhånden som det er blevet mere og mere populært at høre plader, er brugt-markedet på det nærmeste blevet støvsuget for gode, billige pladespillere. Derfor er det i dag smartest at købe nyt, og så får du jo så til gengæld også reklamationsret på dit køb.

Det andet, du skal bruge, er en ordentlig forstærker, der kan sørge for, at du faktisk får noget ud af at sætte en plade på din pladespiller. Forstærkeren er ikke et sted, hvor du skal blive nærig. Det er nemlig lige meget, hvor god din pladespiller er, eller hvor meget bedre end digitale filer vinyl lyder, hvis du ikke har en ordentlig forstærker. I sidste ende er det den, der skal sørge for, at din lydoplevelser bliver silkeblød og lækker.

Den tredje ting du har brug for, er muligvis indbygget i enten din forstærker eller din pladespiller, men det er ikke altid tilfældet. Hvis du har været ude at købe ny forstærker og en ny pladespiller, så er det vigtigt, at du undersøger, om nogen af delene har en indbygget RIAA-forstærker, den er nemlig nødvendig for, at du overhovedet kan høre musikken fra dine plader. Hvis ingen af delene har en indbygget RIAA-forstærker, så er det heldigt, at du kan købe en ekstern RIAA, som en af dem der fremgår af vores oversigt over RIAA-forstærkere.

Er det dyrt at samle på plader?

Det er med plader, som det er med så mange andre ting. Når først man bliver grebet, så kan det være svært at stoppe igen. Ligesom det forholder sig med kunst, bøger og alskens andre samleobjekter, så er der selvfølgelig nogen genstande, der er mere værd end andre. Om det er en dyr hobby at samle på plader, kommer dog i høj grad an på, hvilken type plader du samler på. og hvilken type musik du lytter til.

Der er flere og flere nutidige bands, der vælger at udgive deres musik på LP ved siden af, at deres musik bliver tilgængelig på diverse streamingtjenester. De nyere LP’er er selvsagt ikke meget dyre, men de kan alligevel let koste et par hundrede kroner, da det er deromkring produktionsomkostningerne ligger, hvis man skal have en professionel til at skære pladen.

På brugtmarkedet forholder det sig straks anderledes. Her kan en plade koste så lidt som en krone, imens en anden plade kan løbe op i flere tusind kroner. Det kommer alt sammen an på hvem kunstneren er, hvor populær kunstneren er, og hvor sjælden selve pladen er. Eksempelvis løber prisen pladen ved navn ”Hottest Hits” med The Beatles helt op i 10.000 kroner for et enkelt eksemplar.

Er der et alternativ til vinyl, hvis man elsker lyd?

Efter du har læst vores oversigt over RIAA-forstærkere, sidder du måske og overvejer, om der ikke er et alternativ til vinylen og grammofonafspilleren, og det er der selvfølgelig, og det er ikke streamingtjenesterne, selvom deres lydkvalitet er blevet markant bedre i løbet af de sidste par år, men nej her er der tale om CD’en.

Ligesom LP’en blev erklæret død, for så at vende tilbage som samleobjekt, er det samme så småt begyndt at ske for CD’en. Det hænger i høj grad sammen med, at lyden på en CD er målbart bedre end lyden på mange streamingtjenester.

Når det kommer til diskussionen om LP er bedre end CD, så har det altid været en smagssag, selvom de fleste nok hælder til at mene, at vinyl bare lyder bedre. Når det handler om CD overfor streaming, så er det ikke svært at komme frem til en konklusion. CD’en er målbart bedst.

Du mister op til 3/4 af lydkvaliteten, når du streamer

Lydkvaliteten på digitale lydfiler måles i det, man kalder bitrate, og fordi både CD’en og det streamede indhold er digitalt, ender man med to tal, der kan sammenlignes. CD’en har en bitrate på 1411,2 kbps (kilobit pr sekund). Det betyder helt kort fortalt, at hvert eneste sekund af musikken på en CD er nedbrudt i 1.411.200 bit. Hvis en streamingtjeneste skal kunne måle sig med det, skal du have en internetforbindelse, hvor 1,411 mbps (megabit pr sekund) er afsat til streaming og intet andet.

På Spotify er 320 kbps den maksimale bitrate, tjenesten udbyder. Det betyder altså, at tre fjerdedele af lyden går tabt i forhold til en CD. På Apple Music er den maksimale bitrate helt nede på 256 kbps.

Indenfor de seneste par år er flere streamingtjenester som Tidal og Deezer dog begyndt at udbyde, det de kalder ”Lossless Streaming” i filformatet FLAC. Det betyder kort fortalt, at du på Tidal og Deezer får mulighed for at lytte til musik, der potentielt er i samme kvalitet som på en CD, så længe din internetforbindelse er stabil nok til at overføre lyden.

De første samlere er så småt dukket op

Selvom streamingtjenesterne så småt er begyndt at kunne følge med, når det kommer til lydkvaliteten, så er de første CD-samlere allerede begyndt at dukke op, men der er endnu ikke nok, der samler på CD’er og CD-udstyr til at priserne er begyndt at stige endnu.

Det betyder, at du faktisk har muligheden for at komme med som frontløber, og måske endda få fingre i en CD, der kan vise sig at blive rigtig mange penge værd. De fleste mennesker er nemlig godt i gang med at smide deres CD-samlinger ud, og i takt med at det sker, bliver de CD’er, der overlever udrensningen mere og mere værd.

Men når det kommer til lydoplevelsen, er der kun et valg

Det bliver ofte sagt, at det er en smagssag, om vinyllyden er bedre end CD-lyden. Det er sågar noget vi har sagt i denne RIAA-forstærker test-guide, men når alt kommer til alt, så er der en grund til, at der er så mange mennesker, der til stadighed sætter vinyl på, når de skal have en god lydoplevelse.

Noget af det der virkelig trækker, er nemlig selve oplevelsen. At sætte en plade på handler ikke bare om at høre musikken. Det handler om at opleve musikken – autentisk – sådan som kunstneren har tiltænkt det. Når du streamer musik, så får du sjældent den fulde oplevelse, da du ofte vil blande de forskellige numre, og måske endda oprette playlister med flere forskellige kunstnere.

At sætte en plade på er derimod en totaloplevelse. Du starter ved begyndelsen og ender ved slutningen. På den måde er der noget rensende og nærmest meditativt over det, og det er nok også noget af det, der tiltrækker så mange mennesker.

Kilder

Hvis du er blevet inspireret af vores oversigt over RIAA-forstærkere, og gerne vil se på hvilke muligheder du har, når du skal begynde at høre musik fra vinyl i stedet for digitale filer, eller hvis du bare gerne vil kigge vurderingerne efter i sømmene, så er der her en række af de kilder og ekspertanmeldelser der ligger til grund for vurderingerne i denne RIAA-forstærker test-guide.

HiFi Magasinet

Hvis der er et magasin, der har beskæftiget sig med god lyd siden før det blev moderne, så er det HiFi Magasinet, der er HiFi Klubbens eget magasin. HiFi Magasinet er både leveringsdygtige indenfor ekspertråd, anmeldelser og vidensdeling, når det kommer til lydoplevelsen.

Lyd og Billede

Lyd og Billede er et online forbrugermagasin, der beskæftiger sig med produkter, der relaterer sig til lyd såvel som billede. Lidt ligesom navnet antyder. Blandt deres mange guides og anmeldelser, kan du blandt andet finde en grundig gennemgang af mange af de forskellige RIAA-forstærkere på markedet, og de har ligeledes foretaget en RIAA-forstærker test-guide.

Politiken

Politiken leverer normalt nyhedsstof, men deres sektion ”Forbrug og Liv” er også leveringsdygtige indenfor anmeldelser og nyhedsstof, når det kommer til de lidt mere nørdede ting indenfor digitale emner. Den 19. marts 2017 bragte de blandt andet en historie om udviklingen i streamingtjenesternes bitrate.

 

Læs også: Test af CD afspillere – Her er de bedste

Se vores artikel om: Bluetooth højtaler test – Her er de bedste

Læs også: Pladespiller – bedst i test

Læs også: De 10 bedste forstærkere i test og alt hvad du skal vide

Denne side er anmeldt af: Tristan S. Mathiesen 10/10