Sofa på afbetaling – det skal du vide, hvis du vil købe din næste sofa på afbetaling

En sofa er et absolut uundværligt møbel i ethvert hjem, men samtidig er det en af de dyrere investeringer, du kan foretage, når du indretter. Netop derfor kan det være en idé at overveje at købe din sofa på afbetaling. Den primære fordel ved at gøre dette er, at du får mulighed for at dele din betaling op i mindre portioner. Den største ulempe er dog, at du i nogle tilfælde kommer til at betale mange penge for det midlertidige lån. 

I denne artikel ser vi nærmere på fordele og ulemper ved at købe en sofa på afbetaling, og giver nogle eksempler på denne finansieringsmetode gennem nogle af de mest populære forhandlere af sofaer.

Sofa på afbetaling fra Ilva

Set på ILVA

Holiday Hjornesofa med pufafslutning

Hvis du forelsker dig i en af de mange flotte sofaer fra Ilva, så kan du benytte dig af deres mulighed for afdragsordning. De tilbyder dig at afdrage over 10, 20 eller 50 måneder. Deres finansiering er rentefri, hvilket betyder, at du ikke betaler renter for dit lån, mens du har det. Samtidig tilbyder Ilva gratis oprettelse, hvilket betyder, at du ikke betaler noget stiftelsesgebyr, når du opretter lånet. 

Til gengæld skal du med en finansieringsaftale fra Ilva betale 39 kr. i kreditgebyr hver måned, du har lånet. Det betyder således, at selvom der hverken er renter eller oprettelsesgebyr, så betaler du altså stadig penge for at have dit lån. Hvis du for eksempel låner 10.000 kr. til en sofa, og du vælger at afdrage den over 20 måneder, så skal du betale 539 kr. hver måned (500 for sofaen og 39 i kreditgebyr), hvilket løber op i en samlet kreditomkostning på 780 kr. Du betaler således 9,1% ÅOP i de knap to år, du afdrager på lånet. 

Fordele ved at købe sofa på afbetaling her: 

 • Fleksibel løbetid (10, 20 eller 50 måneder) 
 • Rentefri finansiering 
 • Intet oprettelsesgebyr 
 • Rimelig lav ÅOP

Ulemper ved at købe sofa på afbetaling her: 

 • Kreditgebyr hver måned (jo længere afdragstid, desto dyrere bliver lånet)

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Sofa på afbetaling fra Bobo Online

Set på (Produktet er udgået)

KARE DESIGN Recamiere Desire sofabaenk - solv flojl, m. ryg/armlaen

Vælger du en ny sofa fra altid spændende Bobo Online, så vil du kunne finansiere dit køb gennem Sparxpres bank. På den måde får du mulighed for rentefri afbetaling, hvor der hverken er udgifter til renter, oprettelse eller udbetaling. Til gengæld skal du regne med at skulle betale et månedligt kreditgebyr, hvilket altså betyder, at dit lån bliver dyrere og dyrere jo flere måneder, du betaler det tilbage over. 

Hvis du for eksempel låner 10.000 kr. til en ny sofa og afdrager over 12 måneder, så er dit månedlige gebyr 49 kr., og du skal således betale en samlet månedlig ydelse på 883 kr. Det betyder, at når de 12 måneder er gået, er dine samlede kreditomkostninger (altså prisen for dit lån) på knap 600 kr. Her vil din ÅOP være 11,2%. Hvis dit lån er på mellem 10.000 kr. og 20.000 kr., er det månedlige gebyr 69 kr., og bliver således dyrere jo større et lån, du optager. Kort sagt så bliver dine samlede kreditomkostninger højere, selvom din ÅOP vil blive lavere.    

Fordele ved at købe sofa på afbetaling her: 

 • Fleksibel løbetid (op til 36 måneder for et lån på 10.000 kr.) 
 • Rentefri finansiering 
 • Intet oprettelsesgebyr 

Ulemper ved at købe sofa på afbetaling her: 

 • Månedligt gebyr (lånet bliver dyrere jo længere løbetid)

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Sofa på afbetaling fra Møblér 

Set på Mobler.dk

Symfoni 3 pers. sofa

Hos Møblér har de mange lækre sofaer, og de har samtidig gode finansieringsmuligheder, hvis din økonomi ikke kan holde til, at du køber en sofa kontant lige nu.

Helt konkret så har Møblér allieret sig med Santander Consumer Bank, som giver dig god mulig for at optage et lån, så du kan afdrage på din sofa i dit eget tempo. Konkret tilbyder Møblér dig at afdrage rente- og gebyrfrit over 10 måneder eller rentefrit, hvis du afdrager over 50 måneder. Lånebeløbet er ganske fleksibelt, og faktisk kan du ansøge om at låne fra blot 2.000 kr. og helt op til 60.000 kr., hvis du for alvor har forelsket dig i dit livs sofa.

Låner du for eksempel 10.000 kr. til en sofa og betaler du over 10 måneder, så vil du ikke skulle betale noget for lånet. Der vil hverken være renter, oprettelsesgebyrer, månedlige gebyrer eller andet og din ÅOP vil derfor være på 0%. Låner du derimod for eksempel 30.000 kr. til en ny sofa, og vælger du en løbetid på 30 måneder, så vil du skulle betale både et oprettelsesgebyr og et månedligt gebyr. Til sammen løber disse to op i 1499 kr. over de 30 måneder og din samlede tilbagebetaling af sofaen vil derfor være 31.499 kr. Det svarer reelt til en ÅOP på 3,63%, hvilket heldigvis stadig er i den lave ende.

Fordele ved at købe sofa på afbetaling her:

 • Fleksibel løbetid (mellem 10 og 50 måneder) 
 • Gebyrfri og rentefri finansiering med løbetid på 10 måneder 
 • Rentefri finansiering på længere løbetid 
 • Lav ÅOP selv med gebyrer 

Ulemper ved at købe sofa på afbetaling her: 

 • Oprettelsesgebyr ved lang løbetid

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Sofa på afbetaling fra Møbelkompagniet

Set på (Produktet er udgået)

Smile Velour Sofa

Har du valgt at købe en ny sofa fra herlige Møbelkompagniet, så kan de hjælpe dig med finansiering gennem Resurs Bank, der er en svensk bank for kreditlån. Faktisk kan du gennem denne løsning låne helt op til 60.000 kr. rentefrit, hvilket er nok til at kunne realisere sofadrømmen for langt de fleste familier. 

Mange vil dog kunne nøjes med mindre, og du kan derfor nemt ansøge om at låne mindre – for eksempel blot 10.000 kr. Samtidig skal du vælge, hvor mange måneder du vil afdrage over, og du kan vælge 10, 20 eller 30 måneder. Hvis du for eksempel vælger at købe en sofa til 10.000 kr., og du gerne vil afdrage over 10 måneder, så vil du skulle betale 1.000 kr. hver måned. Der er hverken debitorrente eller gebyrer, så dit samlede tilbagebetalingsbeløb vil blot være sofaens pris (10.000 kr.) Det betyder med andre ord, at lånet er gratis. 

Vælger du en løbetid over 20 eller 30 måneder, vil der blive pålagt et engangsgebyr på hhv. 499 kr. og 599 kr. Et af de to beløb bliver således prisen for dit lån i disse tilfælde. 

Fordele ved at købe sofa på afbetaling her: 

 • Fleksibel løbetid (10, 20 eller 30 måneder) 
 • Rentefri finansiering 
 • Gratis lån ved lån af 10.000 kr. over 10 måneder 

Ulemper ved at købe sofa på afbetaling her: 

 • Gebyrer ved længere løbetid

Hvad betyder begreberne? 

ÅOP: ÅOP er et udtryk for årlige omkostninger i procent og er altså et tal, der indikerer, hvor meget du betaler for at have dit lån hvert år. ÅOP er smart at holde øje med, da det er et godt pejlemærke for, om det lån du er ved at optage er fornuftigt prissat eller meget dyrt. 

Dog skal ÅOP anskues med et gran salt. For eksempel kan de samlede låneomkostninger til to forskellige lån være ens, mens deres ÅOP er meget forskellig. Er låneomkostningerne 588 kr. både for et lån på 5.000 kr. og et lån på 10.000 kr., så vil ÅOP være hhv. 23,2% og 11,2 %, selvom det er præcis det samme beløb, du skal betale. Det kan derfor være godt at holde øje med særligt de gebyrer, som typisk er afgørende for beregningen af din ÅOP. 

Variabel debitorrente: En debitorrente kaldes også for en nominel rente, og er den rente du betaler for at have lånet – inklusiv renters rente. Ved de fleste forbrugslån angives en månedlig debitorrente. En debitorrente kan variere fra sted til sted og er samtidig forbundet til den rente, som dagligt bestemmes af Finansrådet i Danmark. Din debitorrente er således en god indikator for, hvor dyrt din lån bliver, men det er stadig bedst at kigge på din ÅOP. 

Kreditomkostninger: Kreditomkostninger er et udtryk, der dækker over, dyrt dit lån ender med at være i kroner og ører. Det er med andre ord prisen på lånet. Hvis dine samlede kreditomkostninger er 2500 kr., når du køber en sofa til 10.000 kr., så ender du således med at betalte en fjerdedel af sofaens pris oveni selve sofaen. 

Tilbagebetalingsbeløb: Tilbagebetalingsbeløbet er det samlede beløb, du skal betale for din vare og dit lån i forbindelse med en afdragsordning. Det er således kontantprisen på for eksempel din sofa plus dine samlede kreditomkostninger. Det vil i eksemplet lige ovenfor derfor være 12.500 kr.  

Rentefri finansiering: Rentefri finansiering betyder, at du ikke betaler renter for at låne penge. Der kan dog stadig være forskellige gebyrer, der kan øge din APR, så lad dig ikke narre af begrebet rentefri finansiering; Det betyder ikke, at lånet er gratis.

RKI: RKI er det danske register for dårlige betalere. Her registreres folk, hvis de ikke har tilbagebetalt de penge, de skylder. Hvis du er i RKI, kan det være virkelig svært at få et lån, da mange kreditorer ikke risikerer ikke at få deres penge tilbage. På den anden side er du kun registreret hos RKI i fem år, hvorefter din registrering slettes, og du kan få lov til at låne penge igen.

Se også Er den ønskede sofa for dyr? Sådan får du råd skrevet af ting-til-hjemmet.dk.

This page has been reviewed by: Dennis L. Bang Rating 5/5