Sommerdæk Guide:
De bedste sommerdæk til din bil

Baseret på vores research og analyser Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet.

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

0 udvalgte produkter
Baseret på analyse
Udarbejdet af research-specialister Bag Bedste10 er et specialiseret hold af eksperter indenfor forbrugsgoder, hvis fornemmeste opgave er at give dig den bedste vejledning til at finde det bedste produkt til dit behov.
ANNONCER Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

For at en bil kan køre godt og sikkert på vejene, så er det absolut nødvendigt med gode dæk. Når sommeren melder sin ankomst i Danmark, så er det naturligvis tid til at finde sommerdækkene frem. Hvis du er på udkig efter de bedste sommerdæk på markedet, så kan vi hjælpe dig.

Vi har skævet til forskellige tests af sommerdæk, så vi kan give dig et forkromet overblik over nogle af de bedste modeller. Dækkene er blandt andet blevet testet på parametre som kurvekørsel, akvaplaning og bremsning.

De bedste sommerdæk i test-guiden 2023:

Det skal du overveje, før du køber sommerdæk:

 • Størrelse: Du skal som noget af det første overveje størrelsen på sommerdækket, da de forskellige biler ikke bruger den samme størrelse dæk. Vær OBS på, at prisen kan afhænge af størrelsen. De mest almindelige størrelser er 16, 17 eller 18 tommer.
 • Terræn: Terrænet – og også din kørestil – spiller ind på, hvilken type sommerdæk du skal vælge. Vejgrebet kan i høj grad være påvirket af, om du kører på en våd eller tør overflade, ligesom nogle dæk er bedre end andre i kurver og ved høje hastigheder.
 • Lydniveau: Det er vigtigt, at du føler dig godt tilpas, når du kører med dine nye sommerdæk. De lydsvage sommerdæk er mere velegnet til asfalterede vej og holder derfor også længere.

arrow-more

Redaktionens anbefalinger

Forstå begreberne og testparametrene 

Særligt hvis det er første gang du skal ud at købe sommerdæk, så kan det være svært at finde ud af, hvilke begreber du skal holde øje med, og hvilke der måske ikke er relevante for dig. Hvis du er lidt forvirret over de forskellige koncepter og begreber, som anvendes i forbindelse med test af sommerdæk, så fortvivl ikke – du er langt fra alene. Her er en simpel forklaring af nogle af de mest almindelige koncepter, som anvendes, når der testes dæk til personbiler: 

Akvaplaning: Akvaplaning er et fænomen, som opstår, når et lag af vand får lov til at samle sig mellem et køretøjs dæk og vejens overflade nedenunder. Det sker typisk i forbindelse med voldsomme regnskyl. Når dette sker, kan dækkene ikke gribe ordentligt fat i vejen, hvilket medfører manglende trækkraft. Det betyder, at føreren kan miste kontrollen og ikke længere er i stand til at styre, bremse eller accelerere bilen, hvilket kan være en ganske skræmmende oplevelse og desuden let kan forårsage en trafikulykke.

Dæk testes således altid for at se, hvordan de håndtere store mængder af vand, og hvor gode de er til at aflede vand fra dækkene og bevare trækkraften på vejen. 

Kurvekørsel: I et hvert tilfælde af, at du som bilist begiver dig ind i et vejsving, er du afhængig af gnidningskraften mellem dæk og vejbane. Ved kurvekørsel testes et dæks evne til at bevare friktionen mod vejoverfladen under både tørre og våde forhold (og i nogle tilfælde også med både lidt og meget vand på vejbanen). 

Handling: Handling er den overordnede kontrol med bilen, som typisk testes på et decideret handling-track, der har forskellige udfordringer, kurver, skarpe sving, start-og-stop, hældninger og andet. Dæk testes typisk både på et tørt og et vådt handling-track og får point ud fra, hvor hurtigt banen kan gennemføres. 

Rullemodstand: Rullemodstand er et begreb for det energitab, som foregår, når et dæk ruller henad en flade (for eksempel en vej). Modstanden – og altså energitabet – skyldes at dækket ændrer sin form i den del af materialet, der er i kontakt med vejen. Når energitabet er for stort, betyder det, at du har en dårligere brændstoføkonomi og derfor skal tanke op hyppigere. Derfor fylder rullemodstand en hel del, når forskellige sommerdæk testes mod hinanden. Rullemodstanden er nemlig den næst vigtigste faktor for brændstoføkonomien (efter luftmodstand).

Rullestøj: Rullestøj kan måske virke fjollet for nogen at måle på. Men faktisk påvirker støjemissionen fra et dæk den samlede støj fra din bil. Det kan både gå ud over din egen kørekomfort i kabinen, men kan også bidrage til støjforureningen i det område, du kører med din bil. Støjemission er særligt et problem i storbyer i dag, hvor den største støjkilde er vejtrafik. Støjforurening er et stigende sundhedsproblem i den vestlige verden, og netop derfor ønsker mange bilister at reducere deres støjemission – både for deres egen og for andres skyld. Rullestøj inddeles i EU i tre forskellige kategorier fra lavest til højest. De fleste dæk i denne oversigt ligger på det mellemste niveau. 

Hvornår skifter man til sommerdæk? 

Der er intet fast tidspunkt, og hvornår du skal skifte fra vinterdæk, men det afhænger af vejrforholdene. Som udgangspunkt foregår skift til sommerdæk, når der ikke længere er risiko for frost og glatte veje. I Danmark vil dette typisk være omkring marts eller april måned. 

Sådan finder du de rette sommerdæk til din bil 

For at finde de rette sommerdæk til dig og blive klar til sommerens dejlige køreture, kan du med fordel stille dig selv de følgende spørgsmål: 

 • Har du styr på hvilken størrelse sommerdæk, du skal bruge? 
  • De mest almindelige størrelser er 16, 17 eller 18 tommer. På alle dæk står en bogstav-tal-kombination, som indikerer din dækstørrelse. Det første tal fortæller noget om dækkets bredde og dette tal i forhold til højden. Efter dette tal står ’R’ og et nyt tal (for eksempel R17). Bogstavet R betyder, at det er et radialt dæk og tallet indikerer hjuldiameteren i tommer. Dette tal svarer desuden til fælgstørrelsen, der er egnet til dit dæk.
 • Har du særlige krav til dine sommerdæk? 
  • Skal de for eksempel kunne klare sig rigtigt godt på våde veje? Eller søge du måske støjsvage sommerdæk? I så fald bør du kigge specifikt på disse parametre frem for blot at vælge den model af sommerdæk, som har klaret sig overordnet bedst i tests. 
 • Hvad er dit budget?
  • De modeller af sommerdæk, som figurerer i denne oversigtsartikel, varierer ganske betragteligt i deres pris. Hvis dit budget er stramt, kan du dog sagtens få rigtigt god værdi for dine penge – både hvis du for eksempel kigger på modeller, der er et par år gamle, eller hvis du vælger sommerdæk fra mindre kendte mærker. 

Få mest for pengene, når du skal have nye sommerdæk

Sommerdæks pris varierer ganske meget og afhænger både af størrelse, mærke og kvaliteter på dækket. Derudover koster sommerdæk med fælge mere end sommerdæk uden. Hvis du allerede har fælge, kan der således være penge at spare. 

For at få den bedste handel på nye sommerdæk, bør du kigge forskellige steder på nettet og sammenligne webbutikker. Det er en nem måde at danne sig et hurtigt overblik over, hvor dine foretrukne sommerdæk kan fås billigst. Du kan også holde øje med skarpe tilbud og udsalg, hvor der typisk vil være mange penge at spare. 

Vi håber, at du i denne oversigtsartikel er blevet klogere på, hvilke sommerdæk der kunne være relevant for dig at investere i. Samtidig håber vi, at du har fået brugbar information i forhold til, hvordan du skal vælge de rigtige sommerdæk ud fra de kriterier og testparametre, der er relevante for dig. 

De rette dæk er med til at øge sikkerheden, når man kører, men hvis du har små børn, så vil det også kræve at investere i en eller flere ordentlige autostole. På den måde kan du sikre, at dig og dine børn kan køre trygt og sikkert henover sommeren med jeres nye sommerdæk.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests

Ekspert- og testkilder

FDM.dk

FDM er en dansk bilistorganisation, som blev stiftet i 1909. Det er en privat, uafhængig og tværpolitisk forening, og det var det danske blad Motors daværende redaktør, der fik idéen til netop denne forening. I dag har organisationen 235.000 medlemmer, og de foretager blandt andet tests af forskellige former for biludstyr og -tilbehør for at holde deres medlemmer godt kørende. 

FDM foretager dæktests flere gange om året og tester både sommerdæk og vinterdæk. I deres tests peger de på et testvinderdæk, og den kåring sker ud fra en samlet vurdering. Vurderingen er baseret på summen af de forskellige kvaliteter, dækket besidder, hvoraf sikkerhed er det, FDM vægter højest. Dækkene udmærker sig hver især ved forskellige styrker og svagheder. FDMs test af sommerdæk var alle sommerdæk på 17 og 18 tommer, som typisk passer til lidt større biler (for eksempel Audi Q3 og Volvo XC70).


FDM står bag flere af de dæktests, vi har nævnt i gennemgangen. FDM er en forkortelse for Forenede Danske Motorejere og figurerer som Danmarks største interesseorganisation for bilejere.

Carbuyer.co.uk

Carbuyer er en internetpublikation, der tilbyder bilanmeldelser, nyheder og rådgivning til det britiske marked med et primært fokus på nye biler. Det blev lanceret af Dennis Publishing i 2010. I deres nyeste test af dæk kiggede de grundigt på forskellige parametre: Hvert dæk blev underkastet ni forskellige tests under både våde og tørre forhold. Blandt andet blev der kigget på den indvendig støjmængde og måling af rullemodstand. Resultater blev derefter samlet og vægtet lige på tværs af kategorierne for at sikre, at der blev opnået en retfærdig samlet vurdering. Carbuyers test af dæk var alle 16 tommer, som typisk passer til almindelige personbiler (for eksempel BMW 1-serie, Honda Accord, Opel Astra og VW Golf). 

Tyrereviews.com

Tyrereviews.com er anvendt som en kilde til forbrugeranmeldelser af forskellige dæktyper. Nedenfor linker vi direkte til anmeldelserne, hvor der er mulighed for at få at nærmere indblik i både plusser og minusser.

Se forbrugeranmeldelser for Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 225/40 R18 88Y her
Se forbrugeranmeldelser for Hankook K125 VENTUS PRIME3 215/55 R17 94V her
Se forbrugeranmeldelser for Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/55 R16 91H her

Carbuyer

Carbuyer er et andet medie, der står bag officielle dæktests – og som vi har henvist til adskillige gange. Det engelske website er særligt anerkendt for deres ”Top 10’s”. Testanmeldelserne sigter mod alt, der relaterer til nyere biler.

Thetirelab.com

Thetirelab.com er en international database, hvor du kan sammenligne forskellige dæk ud fra oplysninger som bredde, dækprofil, fælgstørrelse og dæktype. Databasen viser dig de dæk, der har klaret sig bedst i test. Resultaterne er blevet hentet fra en lang række internationale kilder.

Kundeanmeldelser

Google Shopping

Google Shopping er i flere tilfælde blevet anvendt som en direkte kilde til forbrugeranmeldelser. Vi har henvist til den karakter, som forbrugerne i gennemsnit har tildelt sommerdækket.

Se forbrugeranmeldelser for
Continental Continental Premium Contact 5 SUV 235/65 R17 104V her

Se forbrugeranmeldelser for
Bridgestone Turanza T001 195/60 R16 89H her

Se forbrugeranmeldelser for
Continental SportContact 6 her

Se forbrugeranmeldelser for Continental SportContact 6 her
Se forbrugeranmeldelser for Falken Azenis FK510 6 her
Se forbrugeranmeldelser for Pirelli P Zero her
Se forbrugeranmeldelser for Michelin Primacy 3 her
Se forbrugeranmeldelser for Vredestein Ultrac Vorti+ her

Se forbrugeranmeldelser for
Falken Azenis FK510 6 her

Se forbrugeranmeldelser for
Pirelli P Zero her

Se forbrugeranmeldelser for
Michelin Primacy 3 her

Se forbrugeranmeldelser for
Vredestein Ultrac Vorti+ her

Amazon

Vi har refereret til forbrugerkarakterer fra Amazon for flere af de sommerdæk, der er nævnt på vores liste.  

Se forbrugeranmeldelser for Continental SportContact 6 her
Se forbrugeranmeldelser for Michelin Primacy 3 her

FAQ

Vi anbefaler Continental Premium Contact 6, som er kåret som bedst i test af FDM.
Hvad er det vigtigste ved køb af sommerdæk?
Du skal overveje ting som størrelse, terræn og lydniveau. De mest almindelige størrelser på sommerdæk er 16, 17 eller 18 tommer.
Er sommerdæk og helårsdæk det samme?
Nej, det er to forskellige dæktyper med hver deres teknologi.
Hvornår skal jeg skifte til sommerdæk?
Anbefalingen lyder på, at du skal skifte til sommerdæk, når temperaturen ligger på 7-8 grader. Gummiblandingen i sommerdækket er mere velegnet til de regnvåde veje i sommerhalvåret.

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

ghost-img

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

Continental PremiumContact 6 sommerdæk - godt vejgreb og lav rullemodstand

Dunlop Sport BluResponse sommerdæk - kort bremselængde og god stabilitet

Goodyear Eagle F1 Asymmetric sommerdæk - god holdbarhed med fælgbeskytter

Continental SportContact 6 - højteknologisk sommerdæk med stor kørekomfort

Falken Azenis FK510 - sommerdæk med fokus på sikkerhed og kontrol

Continental PremiumContact 5 - sommerdæk til høje hastigheder

Bridgestone Turanza T 001 - en sand helt på våde veje

Michelin Primacy 3 - sommerdæk med en ekstra lang levetid

Kumho Ecsta HS51 - overraskende performance til prisen 

Vredestein Ultrac Vorti+ 2 - sommerdæk med sporty design

Michelin Pilot Sport 4 - et skarpt bud i mellemklassen

Hankook Ventus Prime3 - prisstærkt dæk, der mestrer tørt føre 

Goodyear EfficientGrip Performance - lavt støjniveau og godt greb

Nokian Wetproof - skabt til finske vejrforhold 

Pirelli P Zero SC - et performance-orienteret sommerdæk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme