Sommerdæk – se alle modeller der har klaret sig bedst i tests lige her

For at en bil kan køre godt og sikkert på vejene, så er det absolut nødvendigt med gode dæk. Når sommeren melder sin ankomst i Danmark, så er det naturligvis tid til at finde sommerdækkene frem. Hvis du er på udkig efter de bedste sommerdæk på markedet i disse år, så kig med her. 

Vi har nemlig skævet til forskellige tests af sommerdæk, så du her i artiklen kan få et overblik over, hvordan de forskellige modeller klarer sig. De er blandt andet blevet testet på parametre som kurvekørsel, akvaplaning og bremsning. Læs med her og bliver klogere på, hvilke sommerdæk du skal vælge til din bil. 


VI ANBEFALER, AT MAN TAGER IMOD 3 TILBUD PÅ HJULSKIFT HOS AUTOBUTLER.

Få 3 tilbud – helt uden binding.

Nemt og risikofrit at skrive sig op til.

Bliv bedre stillet til at træffe den rigtige beslutning – 3 års garanti.

Læs mere her »

Continental Premium Contact 6 – testvinder

Continental Premium Contact 6 - testvinder

i samarbejde med PriceRunner

Testresultater

Continental Premium Contact 6 er en sand vinder, når det kommer til dæk, og FMD kårede netop denne model som bedst i test i deres nylige gennemgribende test af sommerdæk. Dækket blev kaldt fremragende og særligt klarer det bremsning på både våd og tør vej samt handling rigtigt flot. I en test foretaget af AutoExpress.co.uk blev dette dæk særligt rost for sin gode pris og sin rullemodstand. 

Om Continental Premium Contact 6

Continental har I mange år udmærket sig på dækmarkedet, og det er nemt at se hvorfor. De producerer nemlig dæk, som både har høj performance og som samtidig er et fornuftigt valg til den prisbevidste. 

Continental Premium Contact 6 er et sommerdæk, der egner sig godt i både vådt og tørt føre. Her gælder det, at dækket udmærker sig i forhold til bremsning og handling. Samtidig sikrer dette sommerdæk dig et lavt forbrug, så du skal tanke op sjældnere. 

Det er godkendt til en hastighed på op til 300 km/t. Rullestøjen for dette dæk er omkring middel og ligger på 72 dB. Det fås i mange forskellige størrelser – blandt andet 16”, 17” og 18”, som passer til de fleste biler i dag. 

Derfor bør du overveje dette sommerdæk:

 • Testvinder 
 • Fremragende på både tør og våd vej 
 • Lavt brændstofforbrug 
 • 72 dB rullestøj

Dunlop Sport Blu Response – bedst til prisen

Dunlop Sport Blu Response – bedst til prisen

i samarbejde med PriceRunner

Om Dunlop Sport Blu Response

Dunlop Sport Blu Response er et helt aldeles skønt sommerdæk, og det perfekte valg til dig, som virkelig vil have værdi for pengene. Det strøg direkte ind på andenpladsen i Carbuyers grundige test, og her blev det særligt beundret for sin skarpe bremseegenskaber og performance på det tørre handling-track.

Dette sommerdæk er slangeløst og er desuden fremstillet i et vægtreducerende design og med optimeret bæltedækning, der reducerer rullemodstand i vådt føre. Det gennemtænkte mønster i dækkene stabiliserer dækket på vejen under hårde opbremsninger og øger således sikkerheden. 

Ifølge Carbuyer klarede dette sommerdæk sig ikke helt så godt som andre dæk i forhold til det våde handling-track, men til gengæld er det utroligt brændstofs venligt. Dette sommerdæk vil således være et fremragende valg til dig, som primært går op i brændstoføkonomi. Alt i alt er der her tale om et af de billigste sommerdæk på markedet, hvor du stadig får masser af performance og sikkerhed med i købet. 

Derfor bør du overveje dette sommerdæk:

 • Bedst til prisen 
 • Skarpe bremseegenskaber 
 • God brændstoføkonomi 
 • Vægtreduceret design 

Goodyear Eagle F1 Asymmetric – Premium valg

Goodyear Eagle F1 Asymmetric – Premium valg

i samarbejde med PriceRunner

Om Goodyear Eagle F1 Asymmetric

Hvis du er på udkig efter et sandt performancesommerdæk, så bør du overveje dette eksemplar fra Goodyear. Amerikanske Goodyear har siden 1898 arbejdet på at fremstille dæk, der kan hjælpe helt almindelige mennesker ekstra godt rundt på vejene. 

Dette dæk er et skønt eksempel på Goodyears vision, og det har overordnet klaret sig godt i forskellige tests de sidste par år. Særligt har det udmærket sig i forhold til handling på både tørre og våde veje, mens det giver en god og komfortabel kørsel. Derudover er det ikke så støjende som andre dæk og ligger faktisk på omkring 69 dB i forhold til rullestøj.  Udover eksperterne, så synes mange forbrugere også godt om dette dæk og har kvitteret med en gennemsnitlig score på 4,5/5 på tværs af over 100 anmeldelser.

Dette sommerdæk ligger i den lidt dyrere ende end mange andre sommerdæk, men til gengæld er der altså her virkelig tale om et performancedæk, som gør kørsel lidt sjovere i hele sommerhalvåret. 

Derfor bør du overveje dette sommerdæk:

 • Premium valg 
 • Et sandt performancedæk 
 • Klarer sig særligt godt i handling på både våd og tør vej
 • Omkring 69 dB rullestøj 
 • Positive brugeranmeldelser 

Michelin Pilot Sport 4 – et skarpt bud i mellemklassen

Michelin Pilot Sport 4 – et skarpt bud i mellemklassen

i samarbejde med PriceRunner

Om Michelin Pilot Sport 4

Michelin er stadig en meget anerkendt spiller på dækmarkedet, og ved et nærmere kig på deres Pilot Sport 4 sommerdæk er det nemt at forstå hvorfor. Dette dæk fik en delt førsteplads i FDMs dæktest og er således blandt de bedste dæk du kan få for penge lige nu.

Særligt klarer dette dæk både bremsning og undvigemanøvre flot på tør vej. Faktisk slår dette dæk de fleste andre modeller, når det kommer til bremsning på tør vej, hvor det i en test havde 0,4 meter kortere bremselængde i forhold til Continental SportContact 6. Disse fordele skyldes særligt dækkets design, for eksempel de brede dybe riller på tværs af mønsteret, som sørger for en virkelig god fraledning af vand i vådt føre.

Samtidig er rullestøjen for dette dæk ganske lav og ligger på omkring 71 dB, hvilket bestemt er acceptabelt. Derudover er brændstofforbruget i bund og slidstyrken er god, så du kan bruge dette dæk flere somre i træk. Prismæssigt placerer dette sommerdæk sig i mellemklassen, og alt i alt er der her tale om et virkelig godt sommerdæk, som vil være et både fornuftigt og godt valg for mange. 

Derfor bør du overveje dette sommerdæk:

 • Rigtigt godt dæk i mellemklassen 
 • 5/6 stjerner i FDMs test sommerdæk
 • Rullestøj på 71 dB
 • Kort bremselængde 
 • Innovativt design 

Continental PremiumContact 5 – den populære forgænger

Continental PremiumContact 5 – den populære forgænger

i samarbejde med PriceRunner

Om Continental PremiumContact 5

Dette dæk er den også populære forgænger til Continental PremiumContact 6, som altså blev kåret til topscorer i FDMs test af sommerdæk. Dette dæk var med i stedet for den nyeste model i Carbuyers test, og her blev det kåret som det bedste dæk, hvilket således beviser Continental dæks produktionskvalitet over tid. 

Det er overordnet set et dæk, som scorede højt på alle testens parametre undtagen rullemodstand. Testerne hos Carbuyer var særligt imponerede over bilens smidighed og kvikke reaktioner, som fik bilen til at føles langt mere sporty med netop disse sommerdæk monteret. Rullestøjen er på 71 dB, hvilket er middel i forhold til EU’s grænseværdi. Dette sommerdæk har fået gode brugeranmeldelser og roses særligt for kørekomfort og køreegenskaber i vådt føre. 

Continental PremiumContact 5 koster i gennemsnit et par hundrede kroner mindre per dæk end den nyere model Continental PremiumContact 6, og kan således være et glimrende alternativ til dig, der søger langvarig kvalitet fra et gennemtestet og vindende mærke til en lidt lavere pris. 

Derfor bør du overveje dette sommerdæk:

 • Et godt alternativ til Continental PremiumContact6 
 • Førsteplads i Carbuyers test af sommerdæk 
 • Føles sporty og med kvikke reflekser 
 • Rullestøj på 71 dB
 • Høj værdi for pengene 

Bridgestone Turanza T 001 – en sand helt på våde veje 

Bridgestone Turanza T 001 – en sand helt på våde veje 

i samarbejde med PriceRunner

Om Bridgestone Turanza T 001

Bridgestone er endnu en af giganterne på dækmarkedet, og deres interne motto har i mange år været at tjene samfundet gennem overlegen kvalitet. Dette dæk er netop et godt eksempel på høj kvalitet og det vidner om virksomhedens øgede fokus på at optimere strukturen og sammensætningen af dæk for at forbedre præstationer i vådt vejr. 

Faktisk placerede dette sommerdæk sig på en tredjeplads i Carbuyers test af sommerdæk. Her fik det høje point på tværs af forskellige discipliner i testen, og særligt viste det sig at være et suverænt dæk i forhold til handling og bremsning i vådt føre. Dette sommerdæk klarede sig også flot på tør vej og er desuden blandt de mest støjsvage med en rullestøj på ca. 70 dB. 

Prisen er overraskende lav for dette dæk, som findes i mange af de mest almindelige størrelser til små, moderate og store personbiler. Det vil være et godt valg til dig, som særligt søger et dæk, der klarer de våde veje til perfektion. 

Derfor bør du overveje dette sommerdæk:

 • Rigtigt godt til handling og bremsning på våd vej 
 • Tredjeplads i Carbuyers test af sommerdæk
 • Rullestøj omkring 70 dB 
 • Prisvenligt 

Kumho Ecsta HS51 – overraskende performance til prisen 

Kumho Ecsta HS51 – overraskende performance til prisen

i samarbejde med PriceRunner

Om Kumho Ecsta HS51

På trods af at Kumho har eksisteret i over 60 år, så er der ganske få danskere, der kender til dette mærke. Sydkoreanske Kumhos sommerdæk er ellers værd at holde øje med, hvis man spørger eksperterne. Carbuyer testede dette sommerdæk og placerede det på en velfortjent fjerdeplads. 

Den flotte kåring skyldes nærmest udelukkende den overraskende performance i vådt føre. Faktisk var dette dæk det allerbedste til kurvekørsel på våd vej, hvor det altså sikrer en optimal og stabil balance hele vejen igennem både korte og lange sving. 

I forhold til akvaplaning var resultaterne for dette Kumho sommerdæk mere gennemsnitlige, men de marginale forskelle på tværs af de testede modeller gjorde alligevel, at dette dæk ikke var langt fra topplaceringerne. Dækket har en fin støjsvag kvalitet og er målt til gennemsnitligt 70 dB. I forhold til prisen på dette dæk, så får du utroligt meget performance, og hvis du ikke er bekendt med Kumho i forvejen, så kunne det være på tide at give netop dette sommerdæk chancen. 

Derfor bør du overveje dette sommerdæk:

 • Fjerdeplads i Carbuyers test af sommerdæk 
 • Bedste dæk til kurvekørsel på våd vej 
 • Rullestøj omkring 70 dB 
 • Usandsynligt meget værdi for pengene 

Hankook Ventus Prime3 – prisstærkt dæk, der mestrer tørt føre 

Hankook Ventus Prime3 – prisstærkt dæk, der mestrer tørt føre 

i samarbejde med PriceRunner

Om Hankook Ventus Prime3

Hankook er endnu et dækmærke, som mange formentlig ikke umiddelbart kender. Igen er der tale om et sydkoreansk firma og faktisk er Hankook den syvende største producent af dæk i verden i dag. Deres Ventus Prime3 er et af de nyeste modeller inden for sommerdæk, og det blev lanceret i 2016. I Carbuyers test for bedste sommerdæk i 2020 strøg det ind på en flot femteplads, og gjorde sig aldeles bemærket ved at være ganske svær at adskille fra den dyrere og mere anerkendte konkurrent Goodyear. 

Særligt klarede Hankook Ventus Prime3 sig rigtigt flot på parametrene tør vej, komfort og pris. Og det er da også blandt de absolut billigste modeller af sommerdæk, vi har med i denne oversigtsartikel. Dette sommerdæk klarede sig bedst af alle dækkene i forhold til handling på tør vej og kom ind på en andenplads for sin præstation i bremsning på tør vej. Det er en smule mere støjende end nogle af de mest støjsvage modeller, og har et gennemsnitligt niveau af rullestøj på 71 dB. Alt i alt er der altså her tale om et ganske nyt sommerdæk fra et relativt ukendt mærke, som i høj grad vil være relevant for mange danskere at investere i.  

Derfor bør du overveje dette sommerdæk:

 • Rigtig god værdi til prisen 
 • Suverænt godt i forhold til handling og bremsning på tør vej
 • Rullestøj omkring 71 dB 
 • Scorer flotte point på komfort 

Goodyear EfficientGrip Performance – lavt støjniveau og godt greb 

Goodyear EfficientGrip Performance – lavt støjniveau og godt greb 

i samarbejde med PriceRunner

Om Goodyear EfficientGrip Performance

Her er endnu en stærk kandidat på et godt sommerdæk fra Goodyear. Dette dæk kom ind på en sjetteplads, da Carbuyer foretog deres test. Særligt udmærker dette dæk sig ved at være ganske støjsvagt, og det ligger da også pænt i forhold til konkurrenterne med en rullestøj på omkring de 69 dB. Samtidig klarer det sig godt i forhold til rullemodstand, hvilket altså betyder, at energitabet mindskes, når dækket ruller. Dette er samtidig med til at sænke brændstofforbruget, hvorfor dette dæk er glimrende, hvis du tænker økonomisk langsigtet. Årsagen til den reducerede rullemodstand i dette dæk kan findes i Wear Control-teknologien, som sikrer den rette balance mellem vådgreb og giver dig lav rullemodstand i hele dækkets levetid.

Ellers klarede dette dæk sig lidt bedre end gennemsnittet på Carbuyers andre testparametre, og  klarede sig blandt andet flot i bremsetests, hvilket skyldes, at det er designet med Active Breaking teknologi, som giver kort bremseafstand både på våde og tørre veje. 

Årsagen til at dette sommerdæk ikke ligger helt i top er egentlig blot, at det over årene er blevet indhentet af nyere modeller. Det betyder til gengæld samtidig, at dette dæk heller ikke er så dyrt som nogle af de nyere modeller fra Goodyear, og alt i alt er det i dag et rigtigt habilt mellemklassedæk til en mellemklassepris.  

Derfor bør du overveje dette sommerdæk:

 • God rullemodstand med Wear Control teknologi
 • Kort bremselængde med Active Breaking teknologi
 • Rullestøj omkring 69 dB 
 • Et godt mellemklassedæk til prisen 

Nokian Wetproof – skabt til finske vejrforhold 

Nokian Wetproof - skabt til finske vejrforhold 

i samarbejde med PriceRunner

Om Nokian Wetproof

Hvis Nokian lyder bekendt, så kunne det være fordi det er opkaldt efter byen Nokia i Finland, som også er ophavssted til telekommunikationsgiganten Nokia. Dækfirmaet Nokian blev stiftet i 1932, og deres vision er at give bilister ro i sjælden uanset køreforholdene. 

Nokian er særligt kendt for deres vinterdæk, som er skræddersyet til de barske finske vintre, men med dette dæk har de for alvor udmærket sig på markedet for sommerdæk også. I Finland falder der årligt næsten lige så meget nedbør som i Danmark, og heldigvis lever dette sommerdæk virkelig op til sit navn, da det klarer sig særligt flot i forhold til kørsel i vådt vejr. Det betyder ganske enkelt en kortere bremselængde og dermed højere sikkerhed for dig, dine passagerer i bilen og for andre i trafikken. 

Samtidig er dette dæk blandt de mest støjsvage med en rullestøj på blot 68 dB. Desværre er dækket ikke helt optimalt i forhold til brændstoføkonomi, hvor det har en klasse c-vurdering. Til gengæld er dette sommerdæk blandt de billigste dæk i denne artikel, og der er således mange penge at spare umiddelbart, selvom du måske skal betale lidt mere i brændstof over en lang periode. 

Derfor bør du overveje dette sommerdæk:

 • Et solidt sommerdæk fra finske Nokian 
 • Klarer sig særligt godt på våde veje 
 • Rullestøj på blot 68 dB
 • God værdi for pengene 

Testkilder 

For at kunne skrive denne oversigtsartikel, har vi skævet til forskellige tests, som andre har udført. Det har været afgørende for, at vi kunne bringe et holistisk billede af markedet for sommerdæk i dag. Herunder kan du se de primære kilder, som har bidraget med viden og materiale til udarbejdelsen af denne artikel. 

FDM.dk: FDM er en dansk bilistorganisation, som blev stiftet i 1909. Det er en privat, uafhængig og tværpolitisk forening, og det var det danske blad Motors daværende redaktør, der fik idéen til netop denne forening. I dag har organisationen 235.000 medlemmer, og de foretager blandt andet tests af forskellige former for biludstyr og -tilbehør for at holde deres medlemmer godt kørende. 

FDM foretager dæktests flere gange om året og tester både sommerdæk og vinterdæk. I deres tests peger de på et testvinderdæk, og den kåring sker ud fra en samlet vurdering. Vurderingen er baseret på summen af de forskellige kvaliteter, dækket besidder, hvoraf sikkerhed er det, FDM vægter højest. Dækkene udmærker sig hver især ved forskellige styrker og svagheder. FDMs test af sommerdæk var alle sommerdæk på 17 og 18 tommer, som typisk passer til lidt større biler (for eksempel Audi Q3 og Volvo XC70).

Carbuyer.co.uk: Carbuyer er en internetpublikation, der tilbyder bilanmeldelser, nyheder og rådgivning til det britiske marked med et primært fokus på nye biler. Det blev lanceret af Dennis Publishing i 2010. I deres nyeste test af dæk kiggede de grundigt på forskellige parametre: Hvert dæk blev underkastet ni forskellige tests under både våde og tørre forhold. Blandt andet blev der kigget på den indvendig støjmængde og måling af rullemodstand. Resultater blev derefter samlet og vægtet lige på tværs af kategorierne for at sikre, at der blev opnået en retfærdig samlet vurdering. Carbuyers test af dæk var alle 16 tommer, som typisk passer til almindelige personbiler (for eksempel BMW 1-serie, Honda Accord, Opel Astra og VW Golf). 

Forstå begreberne og testparametrene 

Særligt hvis det er første gang du skal ud at købe sommerdæk, så kan det være svært at finde ud af, hvilke begreber du skal holde øje med, og hvilke der måske ikke er relevante for dig. Hvis du er lidt forvirret over de forskellige koncepter og begreber, som anvendes i forbindelse med test af sommerdæk, så fortvivl ikke – du er langt fra alene. Her er en simpel forklaring af nogle af de mest almindelige koncepter, som anvendes, når der testes dæk til personbiler: 

Akvaplaning: Akvaplaning er et fænomen, som opstår, når et lag af vand får lov til at samle sig mellem et køretøjs dæk og vejens overflade nedenunder. Det sker typisk i forbindelse med voldsomme regnskyl. Når dette sker, kan dækkene ikke gribe ordentligt fat i vejen, hvilket medfører manglende trækkraft. Det betyder, at føreren kan miste kontrollen og ikke længere er i stand til at styre, bremse eller accelerere bilen, hvilket kan være en ganske skræmmende oplevelse og desuden let kan forårsage en trafikulykke.

Dæk testes således altid for at se, hvordan de håndtere store mængder af vand, og hvor gode de er til at aflede vand fra dækkene og bevare trækkraften på vejen. 

Kurvekørsel: I et hvert tilfælde af, at du som bilist begiver dig ind i et vejsving, er du afhængig af gnidningskraften mellem dæk og vejbane. Ved kurvekørsel testes et dæks evne til at bevare friktionen mod vejoverfladen under både tørre og våde forhold (og i nogle tilfælde også med både lidt og meget vand på vejbanen). 

Handling: Handling er den overordnede kontrol med bilen, som typisk testes på et decideret handling-track, der har forskellige udfordringer, kurver, skarpe sving, start-og-stop, hældninger og andet. Dæk testes typisk både på et tørt og et vådt handling-track og får point ud fra, hvor hurtigt banen kan gennemføres. 

Rullemodstand: Rullemodstand er et begreb for det energitab, som foregår, når et dæk ruller henad en flade (for eksempel en vej). Modstanden – og altså energitabet – skyldes at dækket ændrer sin form i den del af materialet, der er i kontakt med vejen. Når energitabet er for stort, betyder det, at du har en dårligere brændstoføkonomi og derfor skal tanke op hyppigere. Derfor fylder rullemodstand en hel del, når forskellige sommerdæk testes mod hinanden. Rullemodstanden er nemlig den næst vigtigste faktor for brændstoføkonomien (efter luftmodstand).

Rullestøj: Rullestøj kan måske virke fjollet for nogen at måle på. Men faktisk påvirker støjemissionen fra et dæk den samlede støj fra din bil. Det kan både gå ud over din egen kørekomfort i kabinen, men kan også bidrage til støjforureningen i det område, du kører med din bil. Støjemission er særligt et problem i storbyer i dag, hvor den største støjkilde er vejtrafik. Støjforurening er et stigende sundhedsproblem i den vestlige verden, og netop derfor ønsker mange bilister at reducere deres støjemission – både for deres egen og for andres skyld. Rullestøj inddeles i EU i tre forskellige kategorier fra lavest til højest. De fleste dæk i denne oversigt ligger på det mellemste niveau. 

Hvornår skifter man til sommerdæk? 

Der er intet fast tidspunkt, og hvornår du skal skifte afhænger af vejrforholdene. Som udgangspunkt foregår skift til sommerdæk, når der ikke længere er risiko for frost og glatte veje. I Danmark vil dette typisk være omkring marts eller april måned. 

Sådan finder du de rette sommerdæk til din bil 

For at finde de rette sommerdæk til dig og blive klar til sommerens dejlige køreture, kan du med fordel stille dig selv de følgende spørgsmål: 

 • Har du styr på hvilken størrelse sommerdæk, du skal bruge? 
  • De mest almindelige størrelser er 16, 17 eller 18 tommer. På alle dæk står en bogstav-tal-kombination, som indikerer din dækstørrelse. Det første tal fortæller noget om dækkets bredde og dette tal i forhold til højden. Efter dette tal står ’R’ og et nyt tal (for eksempel R17). Bogstavet R betyder, at det er et radialt dæk og tallet indikerer hjuldiameteren i tommer. Dette tal svarer desuden til fælgstørrelsen, der er egnet til dit dæk.
 • Har du særlige krav til dine sommerdæk? 
  • Skal de for eksempel kunne klare sig rigtigt godt på våde veje? Eller søge du måske støjsvage sommerdæk? I så fald bør du kigge specifikt på disse parametre frem for blot at vælge den model af sommerdæk, som har klaret sig overordnet bedst i tests. 
 • Hvad er dit budget?
  • De modeller af sommerdæk, som figurerer i denne oversigtsartikel, varierer ganske betragteligt i deres pris. Hvis dit budget er stramt, kan du dog sagtens få rigtigt god værdi for dine penge – både hvis du for eksempel kigger på modeller, der er et par år gamle, eller hvis du vælger sommerdæk fra mindre kendte mærker. 

Få mest for pengene, når du skal have nye sommerdæk

Sommerdæks pris varierer ganske meget og afhænger både af størrelse, mærke og kvaliteter på dækket. Derudover koster sommerdæk med fælge mere end sommerdæk uden. Hvis du allerede har fælge, kan der således være penge at spare. 

For at få den bedste handel på nye sommerdæk, bør du kigge forskellige steder på nettet og sammenligne webbutikker. Det er en nem måde at danne sig et hurtigt overblik over, hvor dine foretrukne sommerdæk kan fås billigst. Du kan også holde øje med skarpe tilbud og udsalg, hvor der typisk vil være mange penge at spare. 

Vi håber, at du i denne oversigtsartikel er blevet klogere på, hvilke sommerdæk der kunne være relevant for dig at investere i. Samtidig håber vi, at du har fået brugbar information i forhold til, hvordan du skal vælge de rigtige sommerdæk ud fra de kriterier og testparametre, der er relevante for dig. 

Denne side er anmeldt af: Jacob L. Frederiksen 10/10