TEST: Her er de 5 bedste solcelleventilatorer

En af de ting der ofte blive beskyldt for at være mindst miljøvenlige, er ventilationssystemer. Især når Danmark fra tid til anden bliver udsat for ekstrem sommervarme, er det en debat, der kommer op at vende. I Danmark er de fleste bygninger nemlig ikke udstyret med ting, der får temperaturen til at falde, og i disse klima-tider virker det heller ikke som om, at det er et godt tidspunkt at begynde på det. Eller hvad?

Ligesom alt andet kan et ventilationssystem nemlig være soldrevet, og når det er tilfældet, så falder klimabelastningen betragteligt. Netop derfor får du her en gennemgang af de bedste solcelleventilatorer på markedet. Så kan du både have ordentlig ventilation og være klimabevidst samtidig.

1. Vitavia Solarvent – Solcelleventilator til drivhuset, så bliver det ikke meget grønnere

Vitavia SolarventDet er ikke kun mennesker, der har brug for god ventilation, det gælder også planter. Vitavia Solarvent er en soldrevet ventilator, den er designet til at blive monteret på drivhuset, og den kan monteres på stort set alle drivhuse, der sælges i Danmark.

Om Vitavia Solarvent

For høje temperaturer i drivhuset er en af de største årsager til plantedød, og det er årsagen til, at Vitavia har udviklet Solarvent-modellen. Vitavia Solarvent er nemlig en meget kraftig solcelleventilator, der er designet specifikt til brug i drivhuse. Rigtig mange moderne drivhuse er udstyret med vinduer, der kan åbnes, så der naturligt kan luftes ud, men det hjælper ikke meget på varme dage, hvor luften står fuldstændig stille. Der kan Vitavia Solarvent til gengæld trække læsset og sørge for at holde dine planter i live.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Brugen af en solcelleventilator er også med til at reducere kondensdannelse på vinduer og andre overflader, fordi den varme luft suges ud ad rummet. Derudover er Vitavia Solarvent ikke kun til brug i drivhuse. Den kan også installeres i en udestue, hvor solcelleventilatoren kan gøre underværker for dit indeklima.

Yderligere informationer

Vitavia Solarvent har en ekstremt stor ventilationskapacitet. I et drivhus på 10 kvadratmeter kan al luften udskiftes 3-4 gange i timen, hvilket er mere end rigeligt til at holde dine planter i live på selv de varmeste dage. Det betyder, at Vitavia Solarvent faktisk kan reducere temperaturen i drivhuset. Solcelleventilatoren er udstyret med en on/off knap, så du kan afbryde blæseren manuelt, hvis det skulle være nødvendigt.

Vitavia Solarvent har fem forskellige monteringssæt, der gør det muligt at montere solcelleventilatoren i stort set alle drivhuse, der produceres i dag, og så kan den endda monteres i både nye drivhuse såvel som drivhuse, der har stået i mange år.

Specifikationer

 • Kapacitet på 135 m3/t.
 • Manuel styring via on/off knap.
 • Reducerer temperaturen i dit drivhus eller din udestue.
 • Reducerer kondensen på ruder og andre overflader.
 • Kan monteres på stort set alle drivhuse, der markedsføres i dag.
 • Kan monteres på både nye og gamle drivhuse.

2. RF Solcelleventilator med kontrolpanel – god til båden

Hvis der er en ting man kan sige om bådindustrien, så er det, at de er eminente til at udtænke miljøvenlige muligheder. Det hænger nok sammen med at sejlbåden er et af de mest miljøvenlige transportmidler, der eksisterer, men også når det kommer til ventilation, har de været foran i mange år.

Om RF Solcelleventilatoren

Denne solcelleventilator er lille og enkel i sit design, hvilket nok hænger sammen med, at den er tiltænkt montering på en båd, hvor pladsen jo oftest er sparsom. Der er tale om en ventilator uden batteri, men med kontrolpanel, hvilket gør, at du kan få ekstremt meget kontrol over hvad solenergien bruges til, og hvornår den bruges.

Yderligere info

Solcellen er udstyret med en rustfri kappe, der gør, at den står godt imod det danske vejr og kan holde sig brugbar med minimal vedligeholdelse. Ligeledes leveres den lille solcelleventilator med 2 propeller, og en mulighed for at veksle imellem indsug og udsug. Det gør, at den også kan benyttes på eksempelvis toiletter eller i kældre, hvor det er vigtigere at få gammel luft ud, end det er at få ny luft ind.

Modellen fås også i en udgave med batteri.

Specifikationer

 • 12V tilslutning.
 • Udstyret med kontrolpanel.
 • 2 propeller og mulighed for at veksle mellem indsug og udsug.
 • Mål: 191 mm i diameter, 81 mm (højde).
 • Leveres med kontakt.
 • Kan købes med batteri.

3. Stor solcelleventilator med kontakt og batteri – giver dig kontrollen over din soldrevne ventilation

En af de ting der ofte er problemet med soldrevne hjælpemidler, er at du bliver underlagt vejrets luner. I dag er det dog blevet meget let at omgå den slags. Det er også tilfældet, når det kommer til soldrevne ventilatorer. Det eneste det kræver, er en ventilator med batteri og kontakt. På den måde kan du selv vælge, om din ventilator skal køre eller ej, og hvornår den skal køre – også om natten.

Om solcelleventilatoren med kontakt og batteri

Der er her tale om en ret stor ventilator med en diameter på 220 mm, hvilket gør, at den kan flytte ret store mængder luft. Ligeledes er den udstyret med en kontakt, der gør, at du kan slå funktionen fra, i perioder hvor du ikke er interesseret i udluftning, og det indbyggede batteri gør, at du kan gemme den opsparede solenergi til senere.

Yderligere info

Solcelleventilatoren er designet til brug på både, hvilket gør den meget vejrbestandig. Den er udstyret med en rustfri kappe, hvilket betyder, at du stort set ikke behøver at vedligeholde den. Den holder sig nemlig i glimrende stand, nærmest lige meget hvor slemt et vejr den bliver udsat for.

Derudover er den også udstyret med to propeller og mulighed for at skifte imellem dem, så du selv kan vælge ventilationsretningen. Det er især funktionelt på både, men i skure eller garager er det også en god funktion at have adgang til.

Specifikationer

 • Udstyret med batteri og kontakt.
 • Leveres med ekstra propel, så du selv kan vælge mellem indsug og udsug.
 • Vejrbestandig og udstyret med rustfri kappe.
 • Mål: 220 mm i diameter.

4. EMH Solcelleventilator – Den billigste solcelleventilator

Hvis du har et gammelt sommerhus, så kender du helt sikkert lugten, når du træder ind i den lille træhytte efter at have været væk længe. Lugten er underligt hyggelig og hjemlig, men især hvis der er varmt, kan det være fuldstændig ulideligt og nærmest kvælende at træde indenfor, fordi den manglende udluftning har gjort indeklimaet så dårligt. Heldigvis er der en løsning.

Om solcelleventilatoren fra EMH

Den lille solcelleventilator fra EMH er blandt de absolut billigste på markedet, men det betyder ikke at kvaliteten ikke er i top. Solcelleventilatoren består at et lille rør med en motor og en solcelle. Der skal bores hul til røret gennem muren med et ”kop-bor”, hvorefter røret sættes fast og beskæres, så det ikke stikker ud ad væggen. Efterfølgende monteres ventilen, og på ydersiden af muren monteres solcellen. Mere skal der ikke til, for at skabe en konstant ventilation.

Yderligere informationer

Der er i sandhed tale om en meget lille solcelleventilator. De udvendige mål er 23 x 36 x 2 cm, ventilationsrøret har en diameter på 100 mm og en længde på 40 cm. Dertil skal det dog siges, at røret jo beskæres så det passer til murens dybde.

Selvom dimensionerne er små, er effekten det ikke. Selvfølgelig trækker den ikke helt så meget luft som de store, industrielle solcelleventilatorer, men med en kraft på 8 Watt, kan den rykke 50 kubikmeter luft i timen, hvilket er mere end rigeligt til at holde indeklimaet behageligt i de fleste sommerhuse.

Specifikationer

 • Kapacitet på 50 m3/t.
 • Effekt på 8 Watt.
 • Forbedrer dit indeklima.
 • Monteres direkte gennem væggen, uden at lange rør stikker udenfor.

5. Solcelleventilator med batteri – Bedst til at modstå det danske vejr

Et af de allervigtigste steder at få luftet ud på en båd, er på toilettet, men det er samtidig også et af de steder, hvor det er allersværest rent faktisk at få luftet ud, da det ofte ligger under dæk og klemt ind i noget, der ofte minder mest om et kosteskab.

Fordi muligheden for at trække strøm på en båd også er begrænset, er en af de eneste løsninger at få en soldrevet ventilator til at stå for udluftningen. Det er præcis hvad denne solcelleventilator er designet til, men selvom den er designet til toiletudluftning, egner den sig også glimrende til at sikre ventilationen i sommerhuset, skuret eller kælderen.

Om solcelleventilatoren

Der er her tale om en solcelleventilator med batteri. Det betyder, at den kan bevare strøm fra solrige dage, og derfor kan den også fungere om natten eller på dage med meget lidt sol. Batteriet kan holde strøm til brug i op til 24 timer uden at blive opladet, hvilket gør den ideel til områder med mange overskyede dage eller lange nætter.

Yderligere info

Da solcellen er udviklet til brug på båden, er den også vandsikret. Den er udstyret med en sikkerhedsforanstaltning, der automatisk lukker for ventilationshullerne, hvis der pludselig er meget vand omkring den. Det gør, at den er yderst funktionel på en båd, men det er også en glimrende funktion, hvis den er installeret på et skur i regnfulde Danmark.

Specifikationer

 • Leveres med batteri, der holder i op til 24 timer.
 • Udstyret med vandsikring, der sørger for, at der ikke kommer vand gennem ventilationshullerne.
 • Ideel til at ventilere kabiner og andre små rum.

Et alternativ til den soldrevne ventilator

Måske er du ikke helt overbevist om, at en soldreven ventilator er noget for dig, og der er da også alternativer, men det er meget få af alternativerne, der reelt er klimavenlige. Et af de klimavenlige alternativer er det, man kalder en luftsolfanger.

Hvad er en luftsolfanger?

En luftsolfanger er et ventilationsanlæg, der drives af solens stråler, på samme måde som en solcelleventilator drives af solens stråler. Den måde den fungerer på, er ved at suge luft ind i en såkaldt ventilationskasse. Inde i ventilationskassen forlænges luftens bane, hvorved den opvarmes, inden den sendes videre ind i boligen.

Er en luftsolfanger bedre end en solcelleventilator?

Der er en ret markant forskel på en solcelleventilator og en luftsolfanger. Forskellen ligger i luften, der bliver sendt ind i din bolig. Med en solcelleventilator sendes luften ind som den er, og i en luftsolfanger opvarmes luften på vej ind i boligen. Det betyder kort sagt, at en solcelleventilator er bedre om sommeren, eller steder hvor temperaturen enten er ligegyldig eller helst skal være kold, men samtidig er en luftsolfanger bedre til de steder, hvor luften helst skal være varm.

Hvis man kun måler på mængden af luft, der transporteres, så vil en solcelleventilator ofte være bedre, da den kun beskæftiger sig med at transportere luften. Dette fremgår også af TÆNKs test af sommerhusventilation.

Hvad kan jeg bruge en luftsolfanger til?

En luftsolfanger er beregnet til at forbedre indeklimaet i eksempelvis et sommerhus eller i kælderen. Noget af det den gør rigtig godt, er at sørge for, at du undgår et fugtigt indeklima, og det er præcis det, den er beregnet til.

Gode råd til et sundt indeklima

Det er ikke kun klimaet, men også indeklimaet du kan forbedre ved at gøre bruge af en soldreven ventilator. Ved at forbedre indeklimaet i dit hjem, kan du forhindre udviklingen af allergi hos dig selv og din familie, samtidig med at du kan forbedre jeres nattesøvn og mindske tendensen til hovedpine og migræne. 

I rigtig mange tilfælde er der dog flere ting, du kan gøre end at installere en solcelleventilator. Selvom du godt kan nøjes med ventilatoren eller med at følge de gode råd til et bedre indeklima, så får du det bedste resultat, hvis du gør begge dele.

 • Sørg for at have en stabil indendørstemperatur på mellem 20 og 23 grader i alle rum.
 • Tør ikke dit tøj indendørs.
 • Brug en emhætte når du laver mad.
 • Stil ikke store møbler op ad kolde vægge.
 • Luk badeværelsesdøren, når du bader.
 • Sørg for at fjerne kondensen på indersiden af dine vinduer. 
 • 10-20 mm dugkant på ruden, er tegn på en for høj luftfugtighed.
 • Sørg for god cirkulation i hele dit hjem.
 • Gør rent og støvsug ofte.

Rigtig mange problemer med luftfugtighed kan løses ved at have ordentlig udluftning, og derfor er det en god idé at gøre brug af et ventilationssystem, der både tager luft ind og sender luft ud, men som du kan se, er der også rigtig meget, du kan gøre selv.

 

Se også denne artikel på Solceller holder fugten fra dørene

Denne side er anmeldt af: Christine Juhl Rating 10/10